Neki novi vetrovi duvaju u Banji Vrujci

Bez obzira na kišni period i nepovoljne vremenske uslove Hotel “Vrujci” u Banji Vrujci na početku ovogodišnje letnje sezone beleži dobru posetu. Hotel sa dve zvezdice, koji raspolaže sa 220 ležaja popunjen je sa 100% odsto kapaciteta. Cene standardno “jake” , pun pansion u jednokrevetnoj sobi iznosi 3.960 dinara, a u dvokrevetnoj 2.960 dinara, dok polupansion staje 3.710 dinara, odnosno 2.710 dinara. Gosti hotela imaju besplatan ulaz na zatvoren i otvorene bazene. Inače, karta za celodnevni boravak na otvorenim bazenima za odrasle osobe staje 300 dinara, za decu 200 dinara dok će vas korišćenje ležaljke koštati 100 dinara. Karta za zatvoren bazen košta 1.000 dinara.

Centralna česma – simbol Banje Vrujci

Direktor Hotela “Vrujci” Milijan Vasić kaže da hotel svaku sezonu dočeka sa nekim novitetom, a ovoga puta to je dobra saradnja sa lokalnim poljoprivrednicima, koji hotel snabdevaju sa organskom hranom. Direktor Vasić smatra da uz zdravu i lekovitu vodu ide i zdrava organska hrana bez prisustva bilo kakve hemije. Na pitanje, kakva je situacija sa odnošenjem smeća iz banje što je poslednjih godina bio problem broj jedan, direktor tvrdi da je situacija dosta bolja. Privatni sektor beleži slabiju posećenost. Cena ležaja kreće od 6 do 10 evra.

Na centralnoj česmi u Banji Vrujci sreli smo i Vojina Đorđevića, vlasnika fabrike “Voda Voda”. On je bio u društvu poslovnih partnera iz regiona, ali nam je rekao da je cilj njegove kompanije da “Voda Voda” osvoji svet i da su na dobrom putu da se to i ostvari.

“Sada dvadeset posto naše proizvodnje odlazi u svet, u zemlje zaliva, Kuvajt, Katar, Bahrein. Cilj nam je da se tamo dobro pozicioniramo, a potom imamo u planu izvoz za Kinu, Singapur i druge zemlje Azije što je vezano za nove investicije. Plan nam je da najmanje 80 posto proizvodnje ide u izvoz“, objašnjava nam planove svoje kompanije gospodin Đorđević.

Vojin Đorđević (sva prava zadržana “Voda Voda”)

Pitamo ga da li će “VodaVoda” kao društveno odgovorna kompanija usmeriti bar deo dobiti na razvoj Banje. Kaže da hoće kada za to dođe momenat, jer je to i u njihovom interesu, ali i obaveza svih koji koriste resurse Banje. Fabrika sada zapošljava 40 radnika, a uplanu su nove linije i nova zapošljavanja što je usko povezano sa izvoznim planovima.

Primećujemo da se gospodin Đorđević ništa nije promenio od našeg poslednjeg susreta pre desetak godina i pitamo ga da li je za to zaslužna lekovita voda iz Banje Vrujci. “To što odolevam godinama mogu da zahvalim svojim jasnim mislima i viziji koja ima uporište u realnosti. Neko je rekao da lepota i svežina dolaze iznutra i ja se slažem sa tim, ali sigurno mogu da zahvalim i lekovitoj vodi Banje Vrujci”, objašnjava kroz osmeh Đorđević.

U Banji smo saznali i da je kompleks “Čutović”, koji je pretio da postane tužan spomenik još jedne neuspele investicije u Srbiji, našao novog gazdu. Kompleks je kupio naš čovek koji dugi niz godina živi i radi u Švajcarskoj. Radovi na sređivanju ovog kompleksa, koji ima sve šanse da bude stožer budućeg razvoja banjskog turizma u Vrujcima, su u zamahu.

Nakon višedecenijskog tavorenja, čini se da neki novi vetrovi počinju da duvaju u Banji Vrujci.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.