Izložba “Ukras muškog lica – brk” u Narodnom muzeju u Valjevu

U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo večeras u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom ,,Ukras muškog lica – brk”, autora Ivane Jovanović Gudurić, višeg kustosa, dipl. etnologa-antropologa. Ova interesantna izložba organizovana je u saradnji sa Muzejem Grada Novog Sada.
Brkovi, kao važan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku i svojevrstan modni trend među pripadnicima jačeg pola, predstavljeni su u ovoj izložbi kroz portretne fotografije i stare reklamne oglase. Takođe, postavku čine i tekstovi o najpopularnijim stilovima brkova, uticaju vojske na (ne)obavezno nošenje, kao i drugi zanimljivi podaci do kojih je došla autorka izložbe Ivana Jovanović Gudurić u svojim istraživanjima.
Tema mode nošenja brkova neposredno je povezana sa istorijom berberskog zanata, tako da će publika na izložbi moći da vidi i predmete iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.