Neophodna dopuna i korekcija za 22 tačke urbanističkog projekta za izgradnje “NIS”- ove benzinske pumpe

Saopštenjem za medije oglasila se neformalna grupa građana – udruženih komšija, koji se protive izgradnji benzinske pumpe u centru grada, na prostoru između duplih traka, Sinđelićeve i Železničke ulice. Oni su izvestili da su na adrese građana, koji su dostavili primedbe na urbanistički projekat kompanije “NIS” za izgradnju benzinske stanice na pomenutoj lokaciji, ove sedmice stigli zapisnici Komisije za planove grada Valjeva, kao i da su zainteresovani građani, ali i članovi Komisije, sudeći prema sadržaju tih zapisnika, imali dosta primedbi na urbanistički projekat, pa čak i na samu svrhu izgradnje stanice na toj lokaciji. Precizirano je da je nakon analize urbanističkog projekta i primedbi građana zaključak Komisije za planove da je potrebno da predlagač projekta dopuni i izvrši korekcije za 22 tačke urbanističkog projekta. Prema mišljenju građana, benzinska stanica u tom delu grada bi doprinela povećanju aerozagađena, a njena izgradnja izaziva i bojazan zbog skladištenja zapaljivih i opasnih materija, koje potencijalno mogu da ugroze bezbednost onih koji žive u neposrednoj blizini. Nakon postupanja po zaključcima Komisije za planove grada Valjeva, obrađivač će korigovani urbanistički projekat moći da dostavi na uvid i dalje razmatranje Gradskoj upravi Valjevo, saopštili su iz građanske inicijative “Komšiluk protiv pumpe”, tako da je priča o izgradnji benzinske stanice na ovoj lokaciji stavljena po strani na neko vreme dok investitor “NIS” A.D. i “Urbanizam” Kragujevac, kao obrađivači urbanističkog projekta, ne pribave potrebnu dokumentaciju i ne izvrše korekciju projekta.

Komsiluk-protiv-pumpe-2

Lokaija u centru Valjeva gde je planirana izgradanja “NIS”-ove benzinske pumpe / Foto: Valjevska posla

U saopštenju udruženog komšiluka protiv pumpe navodi se da se najznačajnije zamerke Komisije za planove grada Valjeva odnose se na nepostojanje ucrtanih zona opasnosti oko benzinske stanice i nedostatak saglasnosti “Puteva Srbije” na urbanistički projekat. Ističe se da se nalaže pokretanje procedure za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, ekspertiza i potvrda da predloženi objekat ne ugrožava neposrednu okolinu, kao o izjašnjavanje o tome da nisu pribavljene saglasnosti za drugu parcelu koja je uključena u projekat bez dostavljanja uslova od strane nadležnih ustanova i javnih preduzeća. Takođe se ukazuje da predloženi potporni zid u dužini od 55 metara u Železničkoj ulici nije u skladu sa planom generalne regulacije “Centar”, te da se nalaže usklađivanje tog zida gradskim prostornim planom.

“Komisija za planove stručno, savesno i odgovorno je postupala u razmatranju primedbi koje smo im dostavili i donela zaključke u skladu sa zakonom i pravilima struke na najprofesionalniji način. Ovim su još jednom pokazali i dokazali stručnost i profesionalnost i hvala im na tome”, smatra Jovana Vujić Tašić, predstavnica neformalne grupe stanara koja se protivi izgradnji benzinske stanice na pomenutoj lokaciji i koja je podnela svoje primedbe na urbanistički projekat.

Ukazano je da se Komisija za planove nije ni izjašnjavala i glasala o samom projektu usled uočenih nedostataka urbanističkog projekta, nemanja svih saglasnosti nadležnih organa, a u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima koji definišu ovu oblast izgradnje i preporukama Zavoda za zaštitu prirode.

“Građani ovog dela grada podržavaju i pozdravljaju napore gradske vlasti vezane za izmeštanje postojeće benzinske stanice koja se nalazi na ulazu u Tešnjar ali smatramo da se ne može jedan deo grada razvijati uništavanjem i devastacijom drugog dela grada. Kompanija NIS i gradsko rukovodstvo moraju pronaći prikladan prostor za izgradnju nove benzinske stanice koja ne bi bila pod prozorima građana. U momentu, kada grad godinama muku muči sa aerozagađenjem, gužvama u centralnim gradskim ulicama, besmisleno je izmeštati pumpu iz centra grada, u centar grada. Ovo je pravo vreme da počnemo da rešavamo probleme sistematično razmišljajući o budućnosti. Brzopleta rešenja u interesu privatnih kompanija ne bi trebala da se stave iznad interesa žitelja grada. Komšiluk podržava izgradnju parka na ovoj lokaciji, izgradnju kružnog toka na duplim trakama u cilju smanjenja zagadjenja i ubrzavanja saobraćaja ali ne i izgradnju benzinske stanice”, kaže Dušan Perić, čija se porodična kuća nalazi na dvadesetak metara od planirane benzinske stanice.

U prilogu informacije za javnost, neformalna grupa građana “Komšiluk protiv pumpe” poslala je i zvaničan Izveštaj o izvršenoj kontroli urbanističkog projekta od strane Komisije za planove grada Valjeva, koji je na ovaj način učinila dostupnim javnosti.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.