Nezadrživa umetnička sila

Zavesu na 36. Tešnjarske večeri sjajnim solističkim koncertom na Letnjoj sceni u bašti Doma vojske spustila je mlada, vanserijski talentovana kompozitorka i kantautorka Sara Janevska. Kako i priliči, ovaj festival i treba da promoviše ono najbolje što Valjevo može da ponudi, a sedamnaestogodišnja Sara je neko ko može da nam služi i na ponos i na uzor!

Sara Janevska (2)

“Piano sa Sarom” zatvorio 36. Tešnjarske večeri

„Piano sa Sarom“ doneo je valjevskoj publici preko 20 autorskih pesama, pop i modernih kompozicija za klavir za koje muziku, tekst i aranžman upravo potpisuje Sara Janevska. Scenu su sa njom podelili njoj dragi ljudi, sestra Sofija, drugari iz Valjevske gimnazije Anastasija Radovanović i Petar Uskoković (vokali), kao i Uroš Branković (električna gitara), Mihailo Milošević (bas gitara), dvanaestogodišnji Vukašin Petrović (bubnjevi), a podršku ovim mladim umetnicima pružio je i valjevski slikar i perkusionista Miodrag Pešić Peša.

Sara Janevska (7)

“Piano sa Sarom”

Sarin talenat prepoznat je još od njene desete godine, kada su počele da pristižu prve republičke nagrade za klavirske kompozicije na Festivalu dečjeg muzičkog stvaralaštva FEDEMUS, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva prosvete i tako iz
godine u godinu. Sa svega dvanaest godina počela je da piše tekstove za svoje pesme, pretežno na engleskom jeziku, a kada je prerasla FEDEMUS, na red su došli uspesi na konkursu Femixeta, koji podržava bendove sa ženskim autorstvom i kantautorke. Ove i prošle godine poslala je dve svoje pesme „Stand beside us“ i „Blind“, za koju je nedavno urađen i spot. Žiri, u kome su sjajne umetnice, poput Konstrakte (ove godine) ili Zoe Kida (prošle godine), odlučio je da Sarine pesme budu objavljene na kompilacijama sa odabranim pesmama sa konkursa.

Sara Janevska (5)

Sedamnaestogodišnja valjevska kompozitorka i kantautorka Sara Janevska

„U drugom razredu osnovne škole upisala sam se na klavirski odsek Muzičke škole, imala sam veliku želju da učim nove stvari, da otkrivam taj instrument, želela sam da nova znanja na neki način sama uobličim pa sam počela da komponujem. Od sedmog razreda prešla sam na odsek solo pevanja i, kada je reč o pisanju pesama, moram reći da nikad nisam svoju muziku pravila po uzoru na tuđu. Sigurna sam da tu ima
nekih uticaja nesvesnih, ali nikad nisam sela i napisala nešto da zvuči kao Bili Ajliš, recimo. Slušam uglavnom stranu muziku, nisam fandomaće moderne scene, više naginjem ka rok sceni ex Jugoslavije, ka muzici koja je nastajala kada su moji roditelji bili mladi“, otkriva sedamnaestogodišnja Sara, koja pokazuje neverovatnu zrelost za svoje godine, a koja se ogleda u temama kojima se u svojim pesmama bavi.

„Od socijlanih i političkih tema preko kritike društva i određenih pojava, svega onoga što smatram pogrešnim, do opisivanja određenih emocija koje ljudi teško mogu rečima da uobliče, a ja to činim i kroz muziku i kroz reči, jer mislim da jedno nije dovoljno. Posebno mi je bliska tema socijalne usamljenosti, otuđenosti pojedinca u okruženju, a sa tim povezana i česta pojava da kvalitet biva ugušen masom mediokriteta, jer kad je neko kvalitetan nikada neće moći da se oseća kao deo zajednice, jer je zajednica ispod njega“, rezonuje ova mlada gimnazijalka.

Sara Janevska (3)

Publika uživa u programu “Piano sa Sarom”

Sara je sestrom Sofijom za poslednje ovogodišnje Tešnjarsko veče izvela svoju pesmu „Sleepy home“, komponovanu u vreme korone, koja sjajno opisuje stanje i emocije koje je većina osećala dok smo provodili dane u karantinu. Njena pesma „Stand beside us“ opomena je da se ne borimo nasiljem, nego protiv nasilje, i ujedno poziv da se udružimo i ujedinimo. Na repertoaru se našla i numera „Ahil“, proistekla iz Sarine fascinacije grčkom mitologijom, što govori u prilog svestranosti ove mlade Valjevke.

Osim što svira, peva, piše tekstove za svoje kompozicije, Sara i slika, crta, voli ples, a od skora je otkrila i svoj glumački talenat. Na samom početku 36. Tešnjarskih večeri našla se na sceni sa glumicom Angelinom Lukić u valjevskoj premijeri predstave „Darovni ćilim Cvete Agnine“ u ulozi Cvete.

Sara Janevska (1)

Sara je neko kome, što bi se reklo, sve ide od ruke. Bila je đak generacije u Petoj osnovnoj školi, nosilac osam posebnih diploma Ministarstva prosvete (nagrade na takmičenjima iz fizike, matematike, hemije, biologije, engleskog, srpskog, likovnog, muzičkog), a ove godine je i najbolji učenik II razreda Valjevske gimnazije. Kako njena majka, Milica Janevska, profesorka srpskog jezika, otkriva, umetnost je Sarina potreba, ono što iz nje izlazi ka spolja.

„Mi godinama u kući slušamo njenu muziku, klavirske kompozicije, veliki broj autorskih, vokalno-instrumentalnih gde ona peva i svira, svedočimo tome kako te pesme nastaju. Ona se samo izgubi u sobu i u roku od pola sata zove da nam otpeva i odsvira to što se rodilo, i muzika i tekst. To su kompozicije koje se više ne diraju, ona nema mentora, to je autentično njeno“, opisala je kreativni proces Sarina majka, na šta Sara dodaje:

„Ja nikada nisam i neću stremiti ka tome da moje stvaralaštvo i mene odobrava neko javno mnjenje, mene za to nije briga. Ako se nekome dopada to što radim, može da sluša, ako mu se ne dopada, niko ga ne tera. Neću sebe da krojim prema drugima, ostajem dosledna sebi za dobrobit umetnosti“, poručila je mlada umetnica, koja je do sada imala nastupe uglavnom u okviru škole ili gradskih ustanova, ali i na promo koncertu Femixete u galeriji Kvaka 22 u Beogradu, na koji su od 22 objavljena autora, na nastup pozvali samo četvoro, među kojima je upravo bila i Sara!

Sara Janevska (6)

“Piano sa Sarom”

Za kraj razgovora, Sara je uputila posebnu zahvalnost svojoj profesorki srpskog jezika iz Valjevske gimnazije Mileni Milisavljević, koja je, kako reče, „lovac na talente“ u dobrom smislu te fraze.

„Ona zaista ume da otkrije potencijal i talenat učenika i da ga podrži, a tako je bilo i u mom slučaju. Za rođendan Matije Bećkovića dala mi je njegovu pesmu „Sedimo nas dvoje u sutonu plavom“ za koju sam napravila muziku, odsvirala i otpevala. Muzika i arnažman za tu pesmu zaštićeni su u SOKOJ-u, a za godišnjicu smrti, a potom i rođenja Desanke Maksimović, na profesorkinu inicijativu, komponovala sam muziku na tekst Desanke Maksimović „Šta li te spreči“, koju sam izvela u Gimnaziji za godišnjicu upokojenja pesnikinje, a onda i na dan njenog rođenja u Narodnoj biblioteci Srbije“, otkrila nam je Sara Janevska, Valjevka čije vreme tek dolazi!

 

B. M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.