Ni korak nazad!

Na jučerašnjem protestu na platou ispred spomenika proti Mateji Nenadoviću, okupljeni valjevski advokati poslali su jasnu poruku da zahtevaju povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o parničnom postupku u celini ili će u suprotnom obustaviti rad. Rečeno je da je celokupan Nacrt neprihvatljiv i da ga nije moguće popraviti niti dodraditi eventualnim amandmanima. Stav Odbora advokata Valjeva, koji pripada Advokatskoj komori Šapca, je da se bespotrebno menja sadašnji Zakon o parničnom postupku koji je poprilično dobar i da je svaka priča o pregovorima o spornom Nacrtu Zakona apsolutno neprihvatljiva. Na protestu su govorili mladi advokati Jana Aćimović Planojević i Stefan Stefanović, koji su istakli da bi usvajanje predviđenih promena Zakona o parničnom postupku, kao jednog od najvažnijih zakona u sistemu Republike Srbije, ostavilo teške posledice po zaštitu prava građanaOni su poručili da advokati nemaju nameru da se povuku “ni korak nazad” i da imaju “misiju da probude uspavani, porobljeni i poniženi srpski narod”.

Sa protesta valjevskih advokata / Foto: Valjevska posla

Prema rečima advokata Jane Aćimović Planojević, sporni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku donet je u veoma kratkom roku u cilju unapređenja efikasnosti pravosuđa, a kako bi se ispunio akcioni plana za Poglavlje 23 i akcioni plan za unapređenje pozicije Republike Srbije na rang listi svetske banke o uslovima poslovanja. Praksa je međutim, kako je dodala Aćimović Planojević, pokazala da se u okviru Poglavlja 23 često usvajaju zakoni suprotni proklamovanim ciljevima koji Srbiju zapravo udaljavaju od zajedničkih tekovina Evropske unije, a što je slučaj i sa izmenama Zakona o parničnom postupku.

– Pozadina ovog ishitreno donetog nacrta, o kome do skoro nismo bili ni obavešteni, donetog maltene u tajnosti, sa predviđenim veoma kratkim rokom za javnu raspravu, je zapravo nezadovoljstvo banaka koje su svojim nezakonitim postupanjem izgubili mnogobrojne sporove protiv građana, te sada pokušavaju da kroz svoj uticaj i pritisak na državu izmenom zakona potpuno uskrate pravnu zaštitu pojedincu… I pored jasnog i nedvosmislenog stava Vrhovnog kasacionog suda, banke i dalje smatraju da imaju pravo da naplaćuju troškove kredita, a kako nisu našle način da se stav Vrhovnog kasacionog suda promeni, pokušavaju da kroz ovaj Nacrt ostvare svoje interese na štetu građana – kazala je advokat Jana Aćimović Planojević.

Sa protesta valjevskih advokata / Foto: Valjevska posla

Ona se osvrnula i na sporazum između Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde koji je postignut nakon protesta advokata u Beogradu. Tim sporazumom, kako je pojasnila Aćimović Planojević, predviđeno je da se iz Nacrta Zakona brišu odredba prema kojoj se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa u roku od 8 dana smatra povučenim, zatim odredba da će budući zakon važiti retrokativno, kao i odredba o e-sudu, koja će važiti kao mogućnost. Prema njenim rečima, taj sporazum nije pravno obavezujići akt i nema nikakve garancije da će se isti izvršiti i da će se ove odredbe brisati.

– Prve dve odrebe su neustavne, a treća je neizvodljiva. Ukoliko ostane odredba da se podnesak (tužba, odgovor na tužbu ili žalbu) za koji nije plaćena taksa u zakonkom roku od 8 dana smatra povučenim, na ovaj način se direktno povređuju Ustavom garantovana prava građana i to prava na pravično suđenje, prava na jednaku pravnu zaštitu i pravno sredstvo… Ostvarenje i zaštita prava pojedinca ne sme biti uslovljena plaćanjem sudske takse. Postavljam pitanje kako su se članovi Radne grupe i Ministarstvo pravde uopšte usudili da predvide ovakve sramne i neustavne odredebe, a onda da nam kroz sporazum serviraju brisanje istih kao ustupak – upitala je Jana Aćimović-Planojević naglasivši da i bez pomenutih izmena, zbog visokih sudskih taksi veliki broj građana odustaje od namere da svoja prava zaštiti u sudskom postupku.

Advokat Jana Aćimović – Planojević / Foto: Valjevska posla

Aćimović Planojević je istakla da valjevski advokati nisu usamljeni u svom stavu i da hiljade advokata širom Srbije deli isto mišljenje što je, kako je rekla, potvrđeno i masovnim protestom advokata u Beogradu 1. juna, kao i odlukom skupštine Advokatske komore Beograda i drugih komora na teritoriji Srbije.

Iako trpimo kritike i udarce, nezavisna i samostalna advokatura je ovde pre svega zbog vas građana, da se izborimo za pravdu i pravičnost. Nećemo odustati. Zbog toga je naša poruka: “Ni korak nazad” – poručila je Jana Aćimović Planojević.

Mladi valjevski advokat Stefan Stefanović je naglasio je da “globalistička hobotnica hoće da porobi svaku poru srpskog društva” i da ćemo onda živeti u “totalitarnoj državi kao građani drugog reda”, a sve to “pod plaštom demokratije i ljudskih prava”.

– Bankarski lobi menja zakon zbog svojih tužbi, dok se izmene odnose i na bilo koji građansko pravni odnos, jer je Zakon o parničnom postupku kičma pravnog sistema i uticaće na svakog građanina… Banke sad hoće da menjaju zakon, ne bi li se spasli od 170.000 tužbi građana protiv banaka, jer su im ogromni gubici. A, mogli su jednostavno vratiti novac građanima, pa ne bi ni dolazilo do suda i sudskih troškova. Osim za banke, ovaj totalitarni zakon, pogoduje i korporacijama, firmama i svim finansijskim moćnicima, jer smo neravnopravni sa njima u sudskom postupku, a koji mora biti u skladu sa načelima ravnopravnosti, jednakog pristupa sudu i načelu savesnosti i poštenja – kazao je Stefanović upozorivši da će obespravljeni građani početi da uzimaju pravdu u svoje ruke što vodi anarhiji i pravnoj nestabilnosti.

Advokat Stefan Stefanović / Foto: Valjevska posla

Stefanović je u svom obraćanju na protestu predložio “pravnu ofanzivu”.

– To je predlog da napravimo nacrt realnih problema pravosuđa, koji je crna rupa srpskog društva. Izmeniti Zakon o sudijama, da se sudijama konačno propiše odgovornost za rad i donošenje presuda. Izmeniti Zakon o izvršenju, koji je omogućio izvršiteljima da plačka narod sa taksama i do par desetina hiljada dinara. Izmeniti Zakon o javnim beležnicima… – kazao je advokat Stefan Stefanović.

On je podsetio da je advokatska armada “nepokolebljiva”, da je njihova istina “čvrsta kao stena” i da su “odlučni u borbi za građane protiv okupacije u vidu bankarskog sistema, MMF-a i ostalih finansijskih moćnika”.

– Jedino smo mi naterali vlast da se povuče 2014. godine, iako ni tad ni sad, nemamo podršku ni stručne javnosti, ni “boraca za ljudska prava”, čak nam i pojedini mediji pogrešno interpretiraju izjave, vršeći pritisak na nas. Podsetiću da su u Radnoj grupi za izradu ovog Nacrta Zakona od 19 članova, bila 2 predstavnika američke privredne komore, 2 predstavnika NALED-a, ataše za pravosuđe pri ambasadi Austrije, predstavnici bankarskih interesa i samo dva srpska advokata, poprilično dirigovana – istakao je Stefanović.

Sa protesta valjevskih advokata / Foto: Valjevska posla

On je na kraju govora pozvao građane da im se priključe u ovoj borbi, jer su u pitanju “i njihova koža i njihov džep”.

– Ako ne budemo ustali sad, živećemo kao ponizne sluge. A, takav čovek zaslužuje prezir kako svojih dželata tako i svojih sapatnika – poručio je advokat Stefan Stefanović na protestu valjevskih advokata.

Sa protesta valjevskih advokata / Foto: Valjevska posla

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.