Nikola Božić: Rotari slavi 118-ti rođendan i 95 godina od osnivanja i 30 godina od obnavljanja Rotarija u Srbiji!

Rotari zajednica u Srbiji, 23. februara 2023. godine, obeležava dva velika jubileja, 95 godina od osnivanja i trideset godina od obnavljanja roterijanstva u našoj zemlji. Prvi Rotari klub u Beogradu je osnovan je davne 1928. godine, a Rotari klubovi su prestali da rade tokom Drugog svetskog rata. Rad klubova se ponovo obnavlja, i to u periodu od 1992. do 1995. godine, nakon obnavljanja civilnog sektora. Danas Rotari zajednica u Srbiji i Crnoj Gori okuplja 65 klubova sa 1200 Rotarijanki i Rotarijanaca.

IMG-462dd59ca762f49315edec48ddf79878-V

„U prethodne tri godine Rotari klubovi su kroz projekte pomoći našoj zemlji obezbedili 1,5 miliona dolara. Projekti su uglavnom bili usmereni na obezbeđivanje neophodne opreme bolnicama, porodilištima i centrima za vantelesnu oplodnju, moderne školske opreme za IT i STEM obrazovanje, nameštaj za vrtiće… Rotari zajednica okuplja one uspešne profesionalce i stručnjake širom sveta, koji žele da svoje vreme, znanje, kontakte i novac stave na raspolaganje kako bi pomogli gde je zaista potrebna pomoć, kao i razvoj svoje lokalne zajednice i globalno dobro. Rotari je skup profesionalaca u svom poslu, to može biti vrhunski obućar i vrhunski advokat, lekar, profesor, preporuka je da u klubu bude zastupljen po jedan član iz svake profesije, kako bi svako dao doprinos”, naveo je u pisanoj izjavi guverner Rotari Distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru Nikola Božić.

Simbol Rotarija je jednostavni točak sa zupčanicima, koji označava civilizaciju i kretanje. Počeo je kao vizija jednog čoveka – Pola Harisa.

Ovaj čikaški advokat je 23. februara 1905. osnovao Rotari klub Čikaga, gde su profesionalci različitog porekla mogli da razmenjuju ideje i stvaraju posvećena, doživotna prijateljstva.

„Milion ipo Rotarijanaca širom sveta već 118. godina čini dobro u svetu. Projekti koje realizuju su uvek u oblasti promocije mira, rešavanja problema vode za piće, unapređenja higijene i sanitarnih uslova, briga o zdravlju majke i novorođenčadi, podrška lokalnom ekonomskom razvoju, zaštite životne sredine, obrazovanja. Najpoznatiji projekti su u vezi borbe protiv zaraznih bolesti, među kojima je dečija paraliza. Za 35 godina trajanja projekta globalne vakcinacije i lečenja od dečije paralize sačuvano je 20 miliona života širom sveta“, istakao je Nikola Božić.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.