Novi minimalac 32.126 dinara

Nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta čiija je glavna tema bila utvrđivanje minimalne cene rada, Zoran Stojiljković je izjavio da će nova minimalna cena rada u 2021. biti 32.126 dinara. Ovo predstavlja rast od 6,6 odsto.

Stojiljković, koji je i predsednik UGS “Nezavisnost”, je napomenuo da se nije došlo do konsenzusa oko minimalne cene rada.

“Za nas u sindikatima to nije bilo prihvatljivo jer u zonu beskrajnog produžavanja ostavlja dogovor od pre tri godine da minimalna zarada stigne makar minimalnu potrošačku korpu”, rekao je on, i napomenuo je da su sindikati pokazali razumevanje u teškoj situaciji zbog pandemije.

“Bili smo svesni da zbog krize koja nastaje oko koronavirusa to nije realno i prihvatili smo smanjenje, ali nismo očekivali ovoliko. Očekivali smo cifru koja bi bila prihvatljiva za zaposlene, a to je 34.000”, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da i pored globalne krize i pandemije, odlučeno je da se poveća minimalna zarada.

“Uvek su tu suprotstavljeni stavovi sindikata i poslodavaca. Vodili smo se prevashodno interesom zaposlenih, a želeli smo da očuvamo i interese poslodavaca. Trenutno je najveća globalna kriza u istoriji zbog pandemije, ali smo i u tim uslovima odlučili da povećamo minimalnu cenu rada”, kazao je Mali.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.