Novi smrtni slučaj u Valjevu zbog korona virusa, još 35 osoba zaraženo!

Prema stanju na dan 9. jula, u Valjevu je 1 osoba preminula od posledica COVID-19 i to je prvi smrtni slučaj u našem gradu u ovom novom talasu korona virusa. Prema jučerašnjem preseku stanja u 22 sata Zavoda za javno zdravlje, još 35 lica je zaraženo, hospitalizovano je 7 naših sugrađana, a 168 nalazi se u kućnoj izolaciji.

U COVID ambulanti  valjevskog Doma zdravlja obavljeno je 172 pregleda pacijenata sa respiratornim infekcijama. U Prijemno urgentnom centru valjevske bolnice izvršeno je 62 pregleda. U Zavodu za javno zdravlje Valjevo u periodu od 1. do 8. jula istraženo više od 557 kontakata lica kod kojih je laboratorijski potvrđen COVID-19.

Broj uzetih briseva na dan 9. jula je 82 (Domu zdravlja 61, ZZJZ 12 i OB Valjevo 9). Rezultati uzetih briseva od prethodnih dana su na čekanju.

Broj zdravstvenih radnika koji se nalaze u kućnoj izolaciji je 11 (7 iz OB Valjevo i 4 iz Doma zdravlja).

Ukupan broj obolelih od COVID-19 od početka epidemije u našem gradu je 377, a preminulih 20.

“Analiza podataka iz prethodnog dana ukazuje da se broj pregleda, prijema u bolnicu, testiranja sumnjivih i verovatnih slučajeva održava na visokom nivou. Broj pozitivnih testiranih lica se povećava u zavisnosti od dnevno laboratorijski završenih testova, što zahteva dodatni oprez svih građana, pravnih lica i preduzetnika. Testiranje se sprovodi samo u slučaju postavljene sumnje na  COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriterijumi bolesti. Bliske kontakt osobe s potvrđenom COVID-19, koji nemaju nikakve znake bolesti, rutinski se ne testiraju na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od sledećih simptoma: povišena telesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemioloških kriterijuma, kod kojih lekar postavi sumnju na infekciju virusom SARS-CoV-2 , leče se u kućnoj izolaciji ili bolnici  uz primenu mera izolacije, dijagnostike i terapije”, navodi se na sajtu Grada u epidemiološkom izveštaju u kojem su izneti podaci za 9. jul.

Što se tiče podataka o epidemiološkoj situaciji za ostale opštine Kolubarskog okruga, 3 osobe su zaražene u Ubu i 1 u Mionici tako da je ukupan broj zaraženih na teritoriji celog našeg okruga zaključno sa jučerašnjim podacima 521. Hospitalizovana su 4 stanovnika Uba i po 1 meštanin Lajkovca i Ljiga. U kućnoj izolaciji nalazi sepo 13 lica iz Mionice i Uba, 7 iz Lajkovca, 2 iz Ljiga i 1 iz Osečine.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.