Novi temelj za novu viziju!

Nova kupališna sezona na bezenima u SRC Petnica zvanično počinje 1. juna i pripreme se uspešno privode kraju. Novine koje očekuje korisnike usluga na petničkim bazenima tiču se prevashodno cene ulaznica, ali i novih sadržaja sportskog i zabavnog karaktera koji se planiraju tokom leta. Prvi put posle dugo vremena, Ustanova za fizičku kulturu “Valis”, koja gazduje ovim sportsko-rekreativnim centrom nadomak Valjeva, pokazuje građanstvu da ima sluha i da brine o najmlađima. To je iskazano kroz besplatne ulaznice na bazen u predstojećoj sezoni za decu do 7 godina, dok će školarci i studenti karte plaćati 100 dinara, umesto dosadašnjih 250, dakle dva i po puta jeftinije. Za odrasle posetioce SRC Petnica cena ulaznice ostaje nepromenjena i biće 250 dinara, a posle 15 časova 170 dinara. V.d. direktora UFK “Valis” Željko Ostojić, osim promene cena, za predstojeću sezonu kupanja, najavljuje brojne sportska “suvozemna” dešavanja i manifestacije, kao i koncerte iznenađenja poznatih muzičkih imena.

Pripreme pred početak kupališne sezone u SRC Petnica

“Besplatan ulazak za decu do 7 godina i znatno smanjena cena karte za školsku decu i studente jesu bili moja inicijativa i Upravi odbor UFK “Valis” jeste usvojio tu odluku na moj predlog, ali je to ostvareno uz veliku podršku gradonačelnika i celokupnog njegovog tima. To je odgovornost prema građanima, jer građani “Petnicu” plaćaju kroz porez”, ističe v.d. direktora UFK “Valis” Željko Ostojić. On napominje da će znatno umanjene cene ulaznica za decu važiti samo radnim danima, ali ne i subotom i nedeljom, jer se “velikom posetom vikendom, sa preko 3.500 ljudi na bazenu, gubi kvalitet vode”. Ostojić smatra da je cena karte od 250 dinara za  odrasle i radno sposobne građane standardna i normalna, da to nije prevelik iznos i da smo u regionu skoro najjeftiniji.

SRC Petnica se nesumljivo opisuje kao prostor neverovatnog potencijala, ali kada je reč o pripremama za predstojeću sezonu kupanja, tada se mora istaći da je to jedno veliko poljoprivredno dobro koje se prostire na 5 hektara. Uveliko se obavljaju košenja, orezivanja, završena je procedura skidanja balona, proveravaju se pumpe, mašine, kao i sve ostalo što je neophodno za dobar i uspešan start sezone 1. juna.

Željko Ostojić, v.d. direktora UFK “Valis” / Foto: Valjevska posla

Prvobitan plan je bio da se kupališna sezona u Petnici otvori 20. maja, ali je zbog vaterpolo utakmice VK Valis u baražu prolongirano skidanje balona na olimpisjkom bazenu.

“Balon je trebalo da skinemo 28. aprila, ali nismo želeli da remetimo VK Valis, želeli smo da pomognemo klubu da baraž igra kući. To je bila sjajna utakmica. Žrtvovali smo 10 dana kupališne sezone za to, a dobili smo jednog superligaša. Ja mislim da je to vredelo. Ovom prilikom čestitam vatepolistima “Valisa” i upravi kluba ulazak u Super ligu, ponosni smo na njih”, kaže Ostojić.

POSTAVLJANJE NOVOG TEMELJA ZA NOVU VIZIJU!

Prvi čovek UFK “Valis” je po vokaciji profesor sporta i fizičkog vaspitanja. Za sebe kaže da je definitivno dete “Valisa”, da je baveći se i prateći razne sportove odrastao u SRC Petnica, na fudbalskom stadionu na “Pećini” i naravno u valjevskoj Hali sportova. Ima drugačiju viziju na čemu treba da počiva, kako treba da radi i funkcioniše ustanova kojom rukovodi i ona se razlikuje od težnji i zamisli njegovih prethodnika.

“Pozicija ulaska u UFK “Valis”, gledano sa strane profesora za sport i fizičko vaspitanje, bila je jedno, ali kada su se vrata bolje odšrkinula, video sam na čemu ova ustanova počiva. Ukoliko želite da izgradite dobru kuću, morate da izgradite dobar temelj. Nažalost, ili na sreću, ja sam trenutno u  postavljanju temelja jednom novom osvrtu “Valisa”, misleći na stručno-pedagoški rad u ustanovi, kao jednoj od osnovnih delatnosti zašto je i osnovana. Prethodno rukovodstvo “Valisa” nije se osvrtalo na stručno-pedagoški rad. Delovalo je kao ustanova za održavanje sportskih objekata, koji su na usluzi sportskim klubovima. Činjenica govori, da otkad je naš uzor i dragi kolega Šnele otišao u penziju, ustanova nije imala apsolutno nijednog sportskog stručnjaka u svojim pogonima, nijednog profesora fizičkog vaspitanja, nijednog strukovnog ili višeg trenera. Ukoliko nemate sportske stručnjake i ljude koji misle u tom smeru, onda vam je jasno kako je ustanova radila”, odgovara na pitanje Željko Ostojić da li je zadovoljan onim što je zatekao, otkako je u oktobru imenovan za v.d. direktora UFK “Valis”.

Njegova vizija je, kako naglašava, da tako zatečeno stranje promeni. Pojašnjava da je trenutno u ustanovi, osim njega, zaposlen još jedan diplomorani DIF-ovac i da je u planu da se taj broj profesora fizičkog vaspitanja poveća.

“Imamo tu bazu koja je bila zapostavljena, a inače je gradska imovina. Mislim konkretno na Halu Partizan koja se trenutno rekonstruiše. Plan je da “Valis” zapošljava 4 profesora fizičkog vaspitanja ukupno, 2 profesora organizatora sportskih aktinosti, koji bi radnim danima u saradnju sa Predškolskom ustanovom, za početak, a kasnije i sa nižim razredima osnovne škole, sprovodila Opšte fizičko obrazovanje u prepodnevnim časovima. Deca predškolskog uzrasta bi imala 2 časa besplatnog fizičkog obrazvanja, kroz igrice, kretnje, koordinacione zadatke, i to bi bilo u terminima dok borave u vrtićima. Za one koji nisu u sistemu predškolske ustanove bi takođe bio organizovan termin. I sve to bi bilo besplatno. Kada bi taj modus zaživeo, onda bismo u dogovoru sa osnovnim školama rešili pitanje fizičkog vaspitanja u nižim razredima”, najavljuje planove Željko Ostojić.

Željko Ostojić, v.d. direktora UFK “Valis” / Foto: Valjevska posla

NOVI SADRŽAJI ZA NOVO FANTASTIČNO IZLETIŠTE!

Prema najavi v.d. direktora UFK “Valis” Željka Ostojića, u planu je da se u SRC Petnica naredne sezne izgrade dečje igralište i teretana na otvorenom.

“Želimo da izgradimo jako lepo dečje igralište pod platanima na 400 kvadratnih metara, da uradimo teretanu na otvorenom. Planiramo da se sledeće godine, pre kupališne sezone, otvorimo građanima kao jedno fantastično izletište. April i maj takođe znaju da budu lepi meseci, koji mogu na kvalitetan način da se provedu u SRC Petnica”, otkriva planove Željko Ostojić, v.d direktora UFK “Valis”.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.