Obeležen dan rođenja Desanke Maksimović

Povodom 16. maja, dana rođenja velike pesnikinje, svečano je položeno cveće na grob Desanke Maksimović u porti Crkve u Brankovini. Cveće su položili Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, sekretar Zadužbine Desanke Maksimović, Violeta Milošević, direktor Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković i član Gradskog veća zadužen za kulturu Nenad Patijarević.

Svake godine na dan rođenja Desanke Maksimović, 28 godina nakon smrti znamenite i zavičajne pesnikinje, u Brankovini se okupljaju pesnici, kulturni i društveni radnici, umetnici, profesori i đaci iz cele Srbije, a povod je svečana dodela pesničke nagrade za životno delo, koju organizuje Zadužbina Desanke Maksimović, čiji je osnivač grad Valjevo.

Zbog pandemije Korona virusa, kao i prethodne godine, Nagrada će biti dodeljena 17. maja u Narodnoj biblioteci Srbije. Nakon polaganja cveća, prisutni su obišli kulturno – istorijski kompleks u Brankovini, muzejske postavke i Desankinu školu. Odajući počast pesnikinji na njenom grobu, Zadužbina, njeni osnivači, Narodna biblioteka Srbije i grad Valjevo, čuvaju sećanje na veliku pesnikinju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.