Novi ugovori o stalnom zaposlenju za “Krušikovce”

Goran Trifunović, predsednik “Krušikovog” sindikata “Sloga” potvrdio je za naš portal da je rukovodstvo “Krušika” donelo odluku da svi radnici, koji na određeno vreme u fabrici rade duže od 2 godine, budu prevedeni u stalni radni odnos. Potpisivanje novih ugovora otpočelo je polovinom aprila.

Valjevo

HK “Krušik” / Foto: Valjevska posla

“Od 2.400 radnika, koliko je trenutno u “Krušiku” uposleno, oko 1.000 radi na određeno vreme preko 2 godine, što je suprotno Zakonu o radu. Mislim da je ova odluka rukovodstva bila iznuđena, jer većina ovih radnika je ili tužila, ili se sprema da tuži poslodavca, sa ciljem da u skladu sa zakonom reguliše svoj status”, kaže Trifunović i navodi da su neke sudske presude postale pravosnažne, a radnici vraćeni na svoja radna mesta.

Rešavanje statusa radnika koji godinama rade na određeno vreme bio je i jedan od zahteva sva četiri “Krušikova” sindikata, kada su početkom ove godine zakazali jednočasovni štrajk upozorenja. Na spisku zahteva koji su upućeni rukovodstvu fabrike bilo je i ukidanje negativne stimulacije, povećanje cene radnog sata i regulisanje otežanih uslova rada.

Nakon hitnog sastanka, koji je tada na predlog predstvavnika Vojnog ministarstva i rukovodstva “Krušika” održan sa predstavnicima sindikata, Samostalni sindikat, Sindikat “Sloga”, ASNS i “Nezavisnost”, postignuto je kompromisno rešenje i odustalo se od štrajka.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.