NS: Otvaranje centralnih ventila na brani Stubo-Rovni izazvalo poplavni talas i oštećenje vodozahvata u Pakljama?

Miloš Milivojević, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Valjevu, na konferenciji za medije postavio je nekoliko pitanja za koje smatra da građani treba da dobiju odgovore, a tiču se događaj koji se zbio 10. novembra 2022. godine na brani Stubo-Rovni. Naime, valjevski odbor Narodne stranke, kako je rečeno u obraćanju novinarima, saznao je iz dva različita izvora da je tog dana tehnička direktorka JP “Kolubara” Milana Ninković, u želji da impresionira novoimenovanog v.d. direktora tog preduzeća koje upravlja hidrosistemom “Stubo-Rovni”, podigla na brani centralne ventile 100%, uprkos upozorenjima i molbama inženjera da to ne radi. Prema Milivojevićevim rečima, usledio je poplavni talas, koji je oštetio tzv. tirolski zahvat u Pakljama, a veća katastrofa sprečena je zahvaljujući prisebnosti tehničkog osoblja, koje je uspelo da zatvori ventile. Kako je istakao Milivojević, ako se sve navedeno ustanovi tačnim, “narodnjaci” će tražiti odgovornost za izazivanje opšte opasnosti.

Milos-Milivojevic-Narodna-stranka-NS

Miloš Milivojević, predsednik GrO Narodne stranke Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

“Da li je tačno da je toga dana, 10. novembra, tehnički direktor JP Kolubara “Stubo-Rovni” Milana Ninković, po zanimanju tehnolog, sa prethodnim radnim iskustvom tehnologa u proizvodnji kartonskih nosiljki za jaja, u želji da impresionira novog direktora, predložila da odu na branu, kako bi mu demonstrirala ispuštanje vode preko temeljnih zatvarača? Da budem jasan, zanimanje gospođe Ninković kao tehnologa ne pominjem sa podsmehom i ironijom, nego samo kako bih ga doveo u vezu sa njenom kompetentnošću da donese odluku koju je tog dana donela. Došavši na branu, gde se nalaze temeljni zatvarači, Ninković je tražila da se ti centralni ventili podignu 100%. Intervenisao je njen kolega, inženjer gospodin Branković, upozorivši je, a kažu da je i zamolio da to ne radi, jer se to skoro nikad i ne radi. Kako nam je rečeno, do sada su ventili otpuštani maksimalno od 20% do 25% i to u situacijama kada treba da se održi biološki minimum, ili u nekim drugim ekstremnim i vanrednim situacijama. Ona se oglušila o upozorenje svog kolege i potpuno čak ignorišući molbu da to ne radi, naredila puštanje. Nakon odvrtanja tih ventila počelo je iz otvora na dnu brane da kulja 15.000 litara vode u sekundi, tako da se za tren stvorio poplavni talas, i onda je nastao haos i panika. Hvala Bogu, i zahvaljujući prisebnosti tehničkog osoblja, koje se tu zateklo i koje je uspelo da zavrne ventile, nije došlo do veće katastrofe”, kazao je Miloš Milivojević.

On je dalje postavio pitanje da li je tačno da je usled stvaranja poplavnog talasa oštećen tzv. tirolski zahvat u Pakljama, kao i da li je tačno da su nizvodno prema Jovanji, jedno dete uzrasta 5-6 godina jedva otrgli da ga voda ne odnese, o čemu su, navodno, roditelji ili neko ko je bio sa detetom, obavestio inspekciju i policiju?

Za to vreme, prema Milivojevićevim rečima, građani Valjeva normalno su živeli i obavljali svakodnevno svoje poslove, ne sluteći da su im mogli biti ugroženi životi i movina.

“Mi insistriramo da se to sve proveri. Postoji dnevnik ulaska na branu, postoji video nadzor svudana objektu i oko njega, dakle postoji video zapisa i sve se može utvrditi. Jedino ako nekim čudom nisu nestala ključan 2 minuta. Ako se ustanovi da se desilo ovo što smo mi saznali iz dva različita izvora, potpuno istu priču, tražićemo odgovornost za izazivanje opšte opasnosti. Ovo je primer ludosti u insistiranju na partijskom zapošljavanju, koje Srpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri godinama sprovode. Ovo je primer bahatosti i neodgovornosti, dokaz da gradom upravljaju diletanti. Poslednje pitanje koje želimo da postavimo je da li na brani Stubo-Rovni postoji bilo kakav protokol vezan za postupanje u ovakvim i sličnim situacijama”, završio je izlaganje Milivojević.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.