Obećavam da…

“Obećavam da…” slogan je ovogodišnje kampanje zaštite srca i kardiovaskularnog sistema koja se vodi pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije , a za Svetski dan srca određen je 29. septembar. Tim povodom, u Edukativnom centru Opšte bolnice u Valjevu održana je konferencija za novinare na kojoj je o učestalosti ovih bolesti kod nas i u svetu, kao i preventivi, govorio specijalista kardiologije dr Branislav Pavlović.

Dr Branislav Pavlović, specijalista kardiolog

Dr Pavlović je rekao da Srbija prednjači na svetskoj listi po broju kardiovaskularnih obeljenja i da su kardiovaskularne bolesti i dalje glavni uzročnici smrtnosti u svetu i kod nas. Primera radi, u Evropi na 100 hiljada stanovnika, 200 do 300 slučajeva smrtnosti uzrok su kardiovaskularne bolesti, uz to na 3 infarkta miokarda dolazi jedan moždani udar.

“Proces starenja i arterioskleroza počinju već od dvadesete godine, a glavni uzročnici koji ubrzavaju ovu bolest su povišeni holesterol, dijabetes, hipertenzija, pušenje i gojaznost. Hronična izloženost stresu takođe dovodi do ovih oboljenja, ali na žalost to je faktor na koji najmanje možemo da utičemo”, rekao je dr Pavlović i dodao da su zahvaljujući preventivnim merama i razvoju medicine i farmakologije mnogi ovi faktori obuzdani, ali da je u Srbiji najveći problem neizbalansirana ishrana, gojaznost i fizička ne aktivnost.

Izgled plakata za ovogodišnju kampanju obeležavanja Svetskog dana srca

Dr Pavlović je kazao i da teško menjamo neke loše navike, a to je da na dnevnom nivou više unosimo hrane nego što nam je potrebno, te da je kalorijski unos veći od optimalnog, zastupljenost zasićenih masti je viša od dozvoljene, što je sve zajedno pogubno za naše krvne sudove. Gojaznost sama po sebi nosi rizik od pojave dijabeta koji, takođe, direktno šteti krvnim sudovima. Blagovremeno obraćanje lekaru u slučaju bola u grudima je još jedna presudna stavka u borbi protiv neželjenog događaja na koju je želeo da ukaže dr Branislav Pavlović.

“Kod nas je do sredine avgusta lečeno oko 330 pacijenata zbog infarkta miokarda, smrtnost je i dalje visoka i iznosi 8,8 procenata. Najveći broj pacijenata koji je završio fatalno je zakasnio, prekasno se javio za pomoć. Zato svi oni koji imaju preko 45 godina, a osete jak bol u grudima ne treba da čekaju već treba da se odmah jave doktoru. Najčešće se ne radi o srcu, ali to niko ne zna dok se ne proveri”, upozorava dr Pavlović i dodaje da se pacijenti ponekad javljaju prekasno kada su oštećenja srca inverzibilna odnosno nepopravljiva.

Dr Pavlović je na kraju potsetio da Opšta bolnica u Valjevu raspolaže sa Angio salom što je svetski standard u tretiranju bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom. Od hiljadu do hiljadu i sto pacijenata godišnje prođe kroz angio salu, od toga je oko 200 sa infarktom miokardom. Na sreću, najčešće su u pitanju starije osobe, ali sporadično se obrati i neko mlađi” , kaže Dr Pavlović i dodaje da su u tom slučaju najčešći uzrok urođene anomalije.”

“Obećajte sebi…” i da ćete biti umereni i da ćete bar nekoliko puta nedeljno fotelju ispred ekrana TV-a ili računara zameniti laganom šetnjom. Čuvajte svoje srce, jer to niko neće činiti umesto Vas.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.