Lajkovac obeležio Dan opštine i jubileje

Lajkovac

U renoviranoj sali Kulturnog centra “Hadži Ruvim” juče je održana svečana akademija povodom Dana opštine (16. septembar), Dana železničara (15. septembar) i Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu (17. septembar). Ovom prilikom uručena su priznanja pojedincima koji su u prethodnih godinu dana doprineli napretku i promociji Lajkovca. Plakete i prigodne poklone dobili su: Milan Mišković, direktor RB “Kolubara”, za doprinos privrednom razvoju Lajkovca, Udruženje građana “Moja Bogovađa” za izuzetan humanitarni rad i Momčilo Aleksandrić, student doktorskih studija u SAD, za izuzetan uspeh u oblasti klasične muzike i promociju Lajkovca u Srbiji i svetu. Uvećanim junskim stipendijama za oko 35.000 dinara nagrađena su četiri najbolja studenta: Aleksandra Knežević, Petar Grozdanović, Dragana Pavlović i Iva Jovičić.

Lajkovac

Zvanicama i građanima opštine Lajkovac obratio se predsednik opštine Andrija Živković, podsećajući na dva jubileja: stogodišnjicu izgradnje nove železničke pruge za javni saobraćaj na relaciji Lajkovac-Gornji Milanovac-Čačak i 110 godina od prolaska prvog voza kroz Lajkovac. Od tada do danas Lajkovac je važan saobraćajni čvor.

Lajkovac

“Sa sigurnošću mogu da kažem da su građani opštine Lajkovac izabrali pravi put. O tome svedoče brojni infrastrukturni projekti, poboljšani uslovi života naših građana, brojni uspesi naše dece. Možete se i sami uveriti da ovogodišnji Dan opštine obeležavamo u lepšem Lajkovcu, koji iz godine u godinu postaje mesto kvalitetnijeg i ugodnijeg života za naše građane. Stoga želim da ovaj praznik protekne u znaku novoizgrađenog objekta PU “Leptirić”, koji će narednih dana udomiti lajkovačke mališane, što je trenutno najbolji pokazatelj uspešnog rada naše Opštine u proteklih godinu dana. Očekujemo da ovakvih dana u Lajkovcu bude još do kraja godine, kada se privedu kraju radovi na izgradnji bazena, započne uređenje parternog prostora ispred zgrade opštine, izgradnja moderne zelene pijace, parka, nastavak izgradnje vodovodne mreže za Jabučje, Pridvoricu, Strmovo, nastavak uređenja korita reke Kolubare, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Svakodnevnim naporima nastojimo da Lajkovac postane značajan privredni i kulturni centar, da ostane grad sa dobrim i gostoljubivim ljudima, da vratimo sjaj našim selima i sačuvamo predivnu prirodu, u kojoj naši građani i građani susednih opština mogu pronaći ono što je danas veoma teško sačuvati, a to je duševni mir. Osavremenjena železnička pruga neće više biti jedini put koji nas, kroz Lajkovac, vodi do Crne Gore. Od Beograda do Južnog Jadrana će voditi Koridor 11, put koji ni ovoga puta nije zaobišao naš Lajkovac. U tome vidimo i nadu za svetliju i lepšu budućnost, a tu ćemo, kao i pre sto godina, uvek biti da dočekamo, ugostimo i ispratimo putnike. Zato, srećni vam bili svi putevi koji vas dovode u Lajkovac i kroz njega prolaze”, kazao je prvi čovek lajkovačke opštine.

Lajkovac

Milan Mišković, direktor RB “Kolubara” i ndrija Živković, predsednik Opštine Lajkovac

U kulturno-umetničkom programu učestvovao je muzički Trio Amorozo, koji čine profesorke Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva, lajkovački hor “Hadži Ruvim” pod upravom mr Uroša Stepanovića i učenici Srednje škole “17. septembar” iz Lajkovca, pod mentorstvom profesorke srpskog jezika i književnosti Vesne Mićić.

Lajkovac

Članovi literarne, recitatorske i besedničke sekcije ove škole interpretirali su odlomke iz dela slavnog sugrađanina Radovana Belog Markovića i besedili “Odu srpskom selu”. Akademiji su prisustvovali načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević, predstavnici Grada Valjeva i susednih opština, Elektroprivrede Srbije, RB Kolubara, republičkih i opštinskih javnih preduzeća i ustanova.

Lajkovac

Opština Lajkovac je sinoć sugrađanima poklonila pozorišnu predstavu “Savršeni kroj” Vladimira Đurđevića, u kojoj igraju poznati srpski glumci Dragan Petrović Pele i Slobodan Boda Ninković. Program obeležavanja Dana opštine nastavlja se večeras celovečernjim koncertom Ansambla za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” iz Valjeva. Nastupiće folklorni ansambl uz podršku narodnog orkestra i etno pevačka grupa. Koncert će se održati u Kulturnom centru “Hadži Ruvim” od 20 časova.

 

Branko Petrović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.