Obeležavanje Nedelje zdravlja usta i zuba u uslovima pandemije

Nedelja zdravlja usta i zuba, koja traje od 18. do 24. maja pod sloganom „Zdrave navike za zdrave zube“, obeležava se ove godine skromnije zbog još uvek aktuelne pandemije korona virusa. U našem gradu tradicionalno je organizuju Zavod za javno zdravlje Valjevo, Stomatologija i Patronaža Doma zdravlja Valjevo, Crveni krst, Medicinska škola i Predškolska ustanova. Aktivnosti jesu znatno manjeg intenziteta, ali se ipak održavaju. Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Valjevo, preko svojih lekara u osnovnim školama, organizovala je predavanja i demonstracije pravilne higijene usta i zuba u dnevnim boravcima. Prilagođavajući se aktuelnim uslovima rada obrazovnih ustanova, Stomatologija je svoju prezentaciju posvećenu prevenciji karijesa poslala gradskim i seoskim osnovnim školama, koje će je u okviru elektronske nastave preneti učenicima i roditeljima.


Dr Irena Kukolj, načelnik Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu, kaže da karijes ne samo da kvari osmeh nego spada u jednu od najrasprostranjenijih bolesti čovečanstva, koja može stvoriti niz komplikacija.

-Da bi se to sprečilo najvažnija je preventiva. Roditelje i decu savetujemo i obučavamo u našem Savetovalištu, edukaciju dece nastavljamo u saradnji sa vrtićima, a naši iskusni stomatolozi po školama kroz metode životnih demonstracija i individualnih pristupa uče đake kako održavati i pravilno prati zube. Postoji poznata krilatica „kiša pada, trava raste“, što znači da gornje zube treba prati kako pada kiša, a donje kako raste trava. Treba ih prati više puta u toku dana, posle svakog obroka, a najvažnije je ujutro i uveče. Bitno je da deca stiču naviku pranja zuba i da ih operu sa svih strana, što treba da kontrolišu roditelji. To je najvažnije pred polazak u školu jer tada niču tzv. šestice, kao prvi bočni stalni zubi koji nemaju mlečnog prethodnika. Za njih se često misli da su mlečni, a nisu i zato su jako bitni. Neophodna je i popravka mlečnih zuba, bez obzira na to što se menjaju, jer brzo nastaju komplikacije koje rezultiraju prevremenim vađenjem. Osim stresa za dete, to dovodi do stvaranja tzv. sekundarne teskobe, odnosno do nemogućnosti za smeštaj svih stalnih zuba. Imajući u vidu sve navedeno – uvek je bolje sprečiti nego lečiti! – savetuje dr Irena Kukolj.

I slogan ovogodišnje kampanje „Zdrave navike za zdrave zube” ukazuje nam na značaj zdravih stilova života u očuvanju zdravlja usta i zuba, kao i faktora rizika za nastanak bolesti usta i zuba. Rezultati istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2018. godine pokazali su da naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno ima nešto više od dve trećine (70,9%) učenika petih, sedmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole, značajno više devojčica nego dečaka (82,6% prema 59,9%), objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Konkurs za najuspešnije likovne i literarne radove predškolaca i osnovaca, koji organizuju Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i regionalni zavodi, odložen je za jesen.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.