Tekovine antifašizma se moraju čuvati i braniti

Neustrašivi momak Stevan Filipović, heroj, simbol, koji nas sa brda Vidrak, u svoj svojoj grandioznosti, sa visoko podignutim pesnicama, danonoćno podseća šta su to iskonska hrabrost, čeličnost otpora i odlučnost u borbi protiv fašizma, pogubljen je na današnji dan, 22. maja, 1942. godine. Nemački okupatori su toga dana, na pijaci u centru Valjeva, vešanjem rešili “nemoguć sličaj”, kako je crvenom hemijskom pisalo u gestapovskom dosijeu pored oznake F102, pod kojom je bio zaveden slučaj Stevana Filipovića. Oni koji heroje nikad ne zaboravljaju, a posebno Stevana Filipovića, kome svake godine na današnji dan odaju počast, su predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i Socijalističke partije Srbije. Na spomen obeležje ovog hrabrog borca, koji je stradao zbog svojih ideala i koji je, kako je istaknuto, sa samo 26 godina otkrio lice slobode ovog grada, položeno je cveće u znak sećanja na sve žrtve u borbi protiv fašizma. Predstavnici SUBNOR-a Kolubarskog okruga dodelili su ovom prilikom posebna priznanja za očuvanje tekovina antifašističke borbe potpredsedniku Narodne skupštine i potpredsedniku SPS-a Đorđu Milićeviću, koji je lider valjevskih socijalista i zameniku predsednika GO SPS Valjevo Đorđu Milanoviću, koji je kandidatu za gradonačelnika Valjeva na predstojećim izborima.

Sa dodele priznanja SUBNOR-a za očuvanje tekovina antifašističke borbe

Uz naglašavanje da mu je posebna čast i privilegija što prima ovo priznanje, jer je odrastao i politički stasao uz ideologiju za koju se, između ostalog, borio i Stevan Filipović, Đorđe Milićević je kazao da će kroz svoju partiju nastaviti najvernije i najdoslednije da čuva, brani, neguje i ponosno pronosi tradiciju antifašističke borbe. Jer, kako je istakao, sećanje na žrtve ne sme izbledeti i budućnost mora uvek biti upoznata sa herojskom istorijom srpskog naroda.

“Pripadam generaciji koja gleda u budućnost, ali ću svoju ideologiju uvek poštovati i boriti se za nju. Oni koji su učestvovali u borbama nama mladima ostavili su u nasleđe borbu za očuvanje tekovine na kojima je nastala moderna Evropa”, poručio je Milićević.

Polaganje cveća delegacije SPS-a na spomen obeležje Stevanu Filipoviću

On se ovom prilikom posebno osvrnuo na amandman, koji je podneo na Predlog zakona o pravima boraca, a kojim je Ravnogorska spomenica preimenovana u Antifašističku spomenicu, rekavši da nije želeo da pravi podele u društvu, već da je to bila njegova borba za principejlnost, pravičnost, pravednost i solidarnost.

“Javnost nije dovoljno informisana o onome što je suština. Reč je o zakonu o borcima i ja sam kao narodni poslanik iskoristio svoje legitimno pravo da Ravnogorska spomenica, koja je bila predviđena u zakonu, postane i formalno deo zakona. Nisam imao nameru da pravim podele u društvu, u momentima kada nam je odbrana državnih i nacionalnih interesa ključna, jer je Srbija jaka onoliko koliko je jedinstvena. Ako je to revizija istorije, onda ja to sa ponosom prihvatam. Ima nas u Srbiji, koji bi pre išli bez glave nego bez obraza. Sa druge strane, mi smo stranka koja je glasala protiv izjednačavanja četnika i partizana. To je naša ideologija. Stranka koja nema ideologiju ne može da ima ni sadašnjost ni budućnost. I kada zakon postane nepravda, onda mi moramo da nađemo način da se odupremo toj nepravdi. Jedini način koji sam ja našao u tom trenutku, koji je bio legitiman i legalan, je da podenesem amandmane i da se borim za to. I drago mi je što sam imao podršku i SUBNOR-a, ali i svih boračkih organizacija”, rekao Milićević.

Đorđu Milićeviću je priznanje dodelio koordinator SUBNOR-a Srbije Milorad Zarić

Kako je precizirao, amandmanom je tražio univerzalno rešenje, jer u istoriji ima puno primera gde su mnogi prolili krv, a nisu bili ni za četnike ni za partizane.

“Tražio sam da to bude antifašistička spomenica, jer imate primer nastavnika u Kragujevcu koji je opalio metak da bi odbranio svoje đake. Poginuo je, a nije bio ni četnik ni partizan. Da li on zaslužuje spomenicu? Zaslužuje apsolutno. Antifašistička spomenica ipak neguje tradiciju svih ljudi koji su se borili protiv fašizma”, pojasnio je dodatno Milićević.

Polaganje cveća delegacije SUBNOR-a na spomen obeležje Stevanu Filipoviću

U delegaciji SUBNOR-a bio je osamdesetdevetogodišnji Nikola Kuzmanović, koji je 22. maja 1942. godine kao jedanaestogodišnji dečak prisustvovao vešanju mladog heroja.

“Valjevo je toga dana bilo blokirano, niko nije mogao da izađe. Lupala su zvona i svi su morali da dođu da gledaju  vešanje Stevana Filipovića. Kada ga je “švaba” ispitivao koliko je Nemaca ubio, rekao mu je da nije vodio evidenciju. Oficir Nemački ga pita šta bi mu sad uradio da može, a on mu kaže da bi ga udavio da su mu odrešene ruke. Rekao je da mu je želja da ga sahrane u Valjevu. “Smrt fašizmu, sloboda narodu” bile su mu poslednje reči”, prepričao je šta se dešavalo 22. maja 1942. godine Nikola Kuzmanović, kojem su, kako je rekao, četnici zaklali oca.

Nikola Kuzmanović, svedok vešanja Stevana Filipovića 22. maja 1942.

Pored Đorđa Milićevića i Đorđa Milanovića, u delegaciji valjevskih socijalista, koja je danas posetila Spemen park borcima revolucije na brdu Vidrak, bili su i dr Zoran Živković (član IO GO SPS Valjevo i zamenik gradonačelnika), Darko Kostić (član IO SPS Valjevo, gradski pravobranilac i kandidat za narodnog poslanika), kao i deo kandidata sa liste za odbornike u gradskom parlamentu.

“Da Srbijom koračaju slobodni, da se ne zaborave žrtve koje su pale za novi svet i da se stane na put neofašizmu, mora biti zajednički moto svih nas”, poručio je ovom prilikom dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika.

Sa dodele priznanja SUBNOR-a za očuvanje tekovina antifašističke borbe

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.