Obeležavanje Svetskog Dana srca

Dom zdravlja, Opšta bolnica, Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Medicinska škola zajedničkim aktivnostima obeležiće 29. septembar, Svetski dan srca. Imajući u vidu ovogodišnji slogan „Ojačajte svoje srce“, akcija će biti održana u Tehničkoj školi Valjevo (početak u 12 časova), okrenuta mladima, stavljajući u prvi plan značaj fizičkih aktivnosti za kardiovaskularni sistem. Na treningu Vaterpolo kluba „Valjevo Gorenje“ na bazenu Tehničke škole biće prisutni pedijatar Doma zdravlja dr Ivana Ranđelović i dr Dušan Ružičić iz Odseka kardiologije sa koronarnom jedinicom Službe za unutrašnje bolesti Opšte bolnice Valjevo. Ekipe Patronažne službe Doma zdravlja, Centra za promociju zdravlja ZZJZ, Crvenog krsta i Medicinske škole u centralnom holu škole postaviće štandove na kojima će učenicima preporučiti zdrave stilove života i anketirati ih o njihovim životnim navikama.

Valjevo
Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Ojačajte svoje srce”, naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama. Zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova oboljevaju samo starije osobe, osobe muškog pola i ekonomski razvijeniji delovi stanovništva. Danas nijedan stanovnik naše planete nije pošteđen od bolesti srca i krvnih sudova, bez obzira na to gde živi, kojeg je pola, uzrasta i socijalno-ekonomskog statusa. Deca predstavljaju posebno rizičnu kategoriju za pojavu bolesti srca i krvnih sudova. Bolesti srca i krvnih sudova mogu da se jave i pre rođenja, a rizik raste tokom detinjstva usvajenjem loših životnih navika, kao što su nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost duvanskom dimu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.