Obeležen 15. septembar – Dan oslobođenja Valjeva

Polaganjem venaca i cveća u Spomen parku na Petom puku i prigodnom svečanošću, juče je obeležen 15. septembar – Dan oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu, 75. godišnjica pobede nad fašizmom i novoustanovljen praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine kada je probijen Solunski front. Poginulima u borbama za oslobođenje Valjeva 1944. godine poštu su odali borci i članovi porodica boraca Prve proleterske brigade, Šeste ličke narodnooslobodilačke udarne brigade, Krajiške brigade iz Beograda, jedinica koje su učestvovale u borbama za oslobađanje našeg grada, kao i delegacije SUBNOR-a republičkog, gradskog i opština Kolubarskog okruga, delegacije Grada Valjeva, Vojske Srbije, MUP-a i boračkih organizacija Beograda, Užica, Požege, Sevojna, Kosjerića, Bogatića, Prijepolja i Nove Varoši. Skup je počeo minutom ćutanja za sve žrtve, a sveštenstvo Valjevske eparhije služilo je parastos palim herojima i rodoljubima koji su se borili za slobodu. Na kraju svečanosti, gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, pukovniku Zoranu Smiljaniću komandantu Drugog centra za obuku kasarne “Vojvoda Živojin Mišić” i predstavnicima SUBNOR-a koji su prisustvovali obeležavanju Dana oslobođenja Valjeva uručene su plakete.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković čestitao je prisutnima 15. septembar kao značajan datum u istoriji naše zemlje države i našeg grada. On je kazao da su se na ovaj datum odigrali važni događaji u Prvom i Drugom svetskom ratu koji su odredili pravac razvoja naše zemlje.

“Od ove godine ustanovljen je novi državni praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front. Ovaj praznik će zajedno obeležavati Srbija i Republika Srpska, ujedinjujući sve Srbe u negovanju istorije i čuvanju uspomena na sve ratove koje je naš narod vodio. Nama mladima ne preostaje ništa drugo nego da sledimo primer naših predaka u svakodnevnim životnim borbama”, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Valjevo Rajko Milinković, kazao je da će 15. septembar za sve iz SUBNOR-a uvek biti Dan Valjeva. On je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata iz valjevskog kraja poginulo 2.790 boraca, da je naš kraj dao 18 narodnih heroja  i istakao da je to veliki doprinos slobodarskog Valjeva borbi protiv okupatora, kao što je to bilo i u svim prethodnim oslobodilačkim ratovima.

“Ako se u našoj sadašnjoj ili budućoj istoriji pojavi generacija Srba, koja odluči da kleči da bi umilostivila zlo, to bi verovatno bio kraj onoga što je naš narod do sada bio. Ako želimo da sačuvamo dostojanstvo i snagu naše jačine moramo sačuvati osnovne moralne vrednosti, kao što je istina, sloboda, prava i ljudska solidarnost. Sloboda  je osvojena sa ovim palim žrtvama i neka nas humke širom naše zemlje stalno opominju na zločine koje okupator donosi jednom narodu koji brani svoju slobodu”,  rekao je Rajko Milinković.

 

Čestitajući praznik 15. septembar, predsednik SUBNOR-a Srbije general Vidosav Kovačević istakao je da treba da budemo ponosni na naše slavne pretke koji su nam podarili slobodu i da treba da čuvamo sećanje na njih. Kazao je da ni Srbija ni Valjevo, nikada u svojoj prebogatoj i burnoj istoriji nisu duže bili slobodni i uživali plodove slobode, na čemu pre svega treba da zahavlimo borcima Narodnooslobodilačkog rata.

Prisutnima se obratio i pukovnik avijacije Zdenko Dupančić, borac Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade, koja je učestvovala u borbama za oslobođenje Valjeva. On je kazao da grad Valjevo dostojno obeležava godišnjicu slobode.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.