VALJEVSKI SOCIJALISTI ČUVAJU SEĆANJE NA 15. SEPTEMBAR

Polaganjem venca na Spomen obeležje borcima Prve proleterske brigade i Šeste ličke proleterske divizije, poginulim u borbama za oslobođenje Valjeva 1944. godine, Gradski odbor Socijalističke partije Srbije obeležio je 15. septembar – Dan oslobođenja Valjeva.

Socijalistička partija Srbije

Darko Kostić, član IO GO SPS Valjevo, rekao je da Socijalistička partija Srbije ima snažnu i neodoljivu potrebu da čuva sećanje na 15. septembar 1944. godine, jer da bi smo dobro razumeli sadašnjost i izborili se za bolju budućnost moramo poznavati svoju prošlost.

„Naša teška, ali slavna prošlost ostavila nam je mogućnost i odgovornost da Valjevo danas razvijamo i unapređujemo. Pravednije društvo i slobodan pojedinac u njemu, kao trajne i univerzalne vrednosti upisane su u program SPS-a. Samo slobodan čovek stvarnost može da učini lepšom i boljom i upravo se u tome ogleda najveća vrednost 15. septembra”, istakao je Kostić.

Odbornik SPS-a u Skupštini grada Valjeva, istoričar Nikola Ranisavljević, istakao je da je Socijalistička partija Srbije uvek negovala istoriju i tradiciju našeg naroda i da na današnji dan odaje poštu svim junacima koji su učestvovali u oslobođenju naše zemlje i našeg naroda. On je podsetio da je najveće zasluge u oslobađanju Valjeva pre tačno 76 godina pripadaju Prvoj proleterskoj diviziji, kao i Šestoj ličkoj diviziji.

„Grad je osobođen deo po deo, naši heroji su na svaki metar osobođene zemlje prolivali krv, dok nisu Nemačke okupatorske snage bukvalno proterali na Peti puk, gde su se oni stacionirali. Nakon nekoliko dana žestokih borbi Nemačke okupacione snage su uspele da probiju obruč uz pomoć oklopnih jedinica i da napuste grad Valjevo, mada je grad Valjevo zvanično osobođen 15. septembra”, kazao je Ranisavljević.

On je naglasio da je 15. septembar začajan datum i zbog toga što je 1918. godine na ovaj dan probijen Solunski front od strane Prve i Druge srpske armije, zahvaljujući naravno pomoći saveznika. On je podsetio da je komandant Štaba srpske vojske tada bio Vojvoda Živojin Mišić i da se zna koliko je njegova uloga bila važna ne samo za istoriju našeg grada.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.