Obeležen Dan porodice

Foto: Dragan Krunić

U organizaciji Centar za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”, Centra za kulturu Valjevo i Turističke organizacije Valjevo, na platou ispred Bioskopa 85 obeležen je Međunarodni dan porodice i upriličen prigodan program posvećen afirmaciji porodice i porodičnih vrednosti. Na prijatno druženje pozvane su brojne organizacije kao što su Uruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju “Zagrljaj”, Gradska organizacije invalida rada, Društvo za cerebralnu paralizu i OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović”.

Foto: Dragan Krunić

Učenici Druge osnovne škole priredili su sa svojim nastavnicama štand na kome su izložili korpice napravljene od papirnih štapića, dekorisanih tehnikom dekupaža. Odabrali su ovakve kreacije kako bi skrenuli pažnju na mogućnost druženja čitavih porodica uz umetničke hobije. Istovremeno, članovi Udruženja invalida Valjeva i Udruženja obolelih od cerebralne paralize igrali su šah i pikado sa okupljenim mališanima, dok su najmlađi članovi folklorne sekcije “Abraševića”’ održali javnu probu narodnih igara,. Partneri mladim folklorašima bili su ima roditelji, kao i bake i deke, koji su rado naučili nove koreografije. Svi prisutni pevali su “Hajde, Kato, hajde zlato” uz najmlađe članove “Abraševićevog” dečjeg hora, nakon čega su se, svojim kristtalnim glasovima, predstavile devojke nedavno oformljene “Abraševićeve” etno grupe. Prvenstveno mališani, uz pratnju starijih, članovi Udruženja “Zagrljaj” crtali su porodično stablo, pripremajući svoje radove za maštovite kreacije.

Foto: Dragan Krunić

Plato je primio preko dve stotine posetilaca, nasmejanih, razdraganih, ponetih igrom i plesom, objedinjujući ih u jednu veliku porodicu. Prema rečima Milene Urošević, v.d. direktorke Centar za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”, upravo skretanje pažnje na bliskost svih članova omogućava zdravu i jaku porodicu.

Foto: Dragan Krunić

“Međunarodni Dan porodice u svetu obeležavaju od 1993. godine. Mi smo spontano, za par dana, uz logističku podršku Centra za kulturu Valjevo, uspeli sve da organizujemo i priredimo zaista lepo druženje članova više udruženja, kao i porodično okupljanje. Zbog toga su sa polaznicima hora i mališanima iz folklorne sekcije nastupali članovi porodica, koji su na taj način videli na koji način radimo sa decom. Neophodno je, u ova bremenita vremena kada svi nekuda žure, pokloniti izuzetnu pažnju, ne samo najmlađima, već članovima porodica svih generacija’’, zaključuje Milena Urošević, uz izuzetnu zahvalnost svim učesnicima programa kojim je, tokom popodneva, plato ispred Bioskopa 85 preplavljen radošću, tradicionalnim narodnim igrama i pesmama, uz mirisne medenjake koje su, radi posluženja, napravili učenici i nastavnice iz OŠ “Vladika Nikolaj”.

Foto: Dragan Krunić

Jučerašnjem program, prethodila je premijera predstave “Neven” Dečje scene Gradskog pozorišta “Abrašević”, koju mali – veliki valjevski glumci ponovo igraju već sutra, kao dar učesnicima jubilarne 50. Republičke smotre
recitatora “Pesniče naroda mog”.

Foto: Dragan Krunić

 

Redakcija ValjevskaPosla.info

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.