Obeleženo 25 godina od stradanja pilota pukovnika Milenka Pavlovića

Danas se sećamo 4. maja 1999. godine, kada je Milenko Pavlović poslednji put poleteo Plavom linijom života, od Crniljeva i Osečine do Bujačića i Valjeva, gde ga je nebo večno prigrlilo.

I ove godine, po tradiciji, tačno u 12.04, Valjevo su preletela dva lovačka aviona L 18, MIG 29 za čijim komandama su bili potpukovnik Aleksandar Marinković i major Goran Vidić.

Сећање-на-пилота-1

Foto: Grad Valjevo

Obeležavanje 25 godina sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića započeto je himnom Republike Srbije u izvođenju profesora Valjevske gimnazije Marka Tomića, nakon čega su vence položili porodica Milenka Pavlovića, Komanda RV I PVO, predstavnici 204. vazduhoplovne brigade, delegacija grada Valjeva na čelu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem, načelnik Kolubarskog upravnog okruga, Policijska uprava Valjevo, delegacija opštine Osečina, HK “Krušik”, SUBNOR-a i ostali poštovaoci lika i dela Milenka Pavlovića.

Сећање-на-пилота-8

Foto: Grad Valjevo

U ime grada Valjeva, prisutnima se obratio gradonačelnik Lazar Gojković.

Сећање-на-пилота-16

Foto: Grad Valjevo

“Okupili smo se danas da odamo počast pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, koji je dao svoj život na nebu iznad Valjeva, 4. maja 1999. godine.

Za ovih četvrt veka, o ovom hrabrom čoveku smo dosta toga čuli i naučili. On je putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje. Nikada se ne možemo dovoljno odužiti za žrtvu koju je dao, ali čuvanje uspomene na njega je naš mali doprinos.

Večna slava i hvala pilotu pukovniku Milenku Pavloviću”, poručio je gradonačelnik Gojković.

Svake godine Eparhija valjevska neguje molitveno sećanje na heroja Milenka Pavlovića, tako je bilo i ove godine. Naime, u skladu sa bogoslužbenim pravilima naše Svete Crkve u vaskršnjim danima, parastos heroju Milenku Pavloviću služio je njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski gospodin Isihije , uz sasluživanje sveštenstva grada Valjeva. Parastosu, pored gradonačelnika Lazara Gojkovića i predstavnika organizacionog odbora za obeležavanje sećanja na heroja Milenka, prisustvovali su vernici našeg grada, ali i poštovaoci lika i dela Milenka Pavlovića. Molitveni pomen služen je u Sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog, 26.aprila.

Сећање-на-пилота-21

Foto: Grad Valjevo

Pre dve godine na ovaj dan, nadahnuta likom i delom našeg junaka, prilikom počasnog preletanja aviona, Dajana Petrović je napisala pesmu „Poslednji let“ koju je odmah i prepevala. Dajana je naša nagrađivana pesnikinja, ali i kantautor u grupi “Nektarija”, te smo danas imali priliku da je zajedno sa Anastasijom Đurđević čujemo u akapela izvođenju.

Сећање-на-пилота-19

Foto: Grad Valjevo

U programu su učestvovali i etno pevačka grupa Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“ iz Valjeva, pod umetničkim rukovodstvom Mile Pavlović.

Program kod spomenika pilotu Milenku Pavloviću završen je stihovima Miroslava Mike Antića i pesmom “Uspavanka”, koju je kazivao Vukan Lukić, učenik sedmog razreda OŠ ,,Milovan Glišić‘‘ Valjevo, koju je pripremio sa svojom nastavnicom Ivanom Frantar.

Сећање-на-пилота-20

Foto: Grad Valjevo

Obeležavanje Dan sećanja nastavljeno je u selu Bujačić, na mestu pada aviona pukovnika pilota Milenka Pavlovića

Сећање-на-пилота-18

Foto: Grad Valjevo

Slava pilotu pukovniku Milenku Pavloviću!

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply