Obezbeđene dovoljne količine nafte i naftnih derivata u rezervama

Specijalni savetnik potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević izjavio je da nafta u Srbiju stiže sa Bliskog istoka, iz Iraka, i taj pravac nije ugrožen sukobima u Ukrajini, uz napomenu da imamo i naše rezerve nafte i naftnih derivata i nema nijednog indikatora zbog kojeg bi trebalo pokrenuti krizni plan.

-Станојевић-Stanojević je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da je, kada je reč o snabdevanju gasom, tržište u Srbiji potpuno sigurno zbog ugovora koji postoji sa „Gaspromom“ i da ne postoji bojazan da će snabdevači naftom prestati sa snabdevanjem.

On je naveo da Srbija ima rezervi dizela i benzina za dva meseca, mazuta za pet do šest meseci, a kerozina za otprilike četiri meseca i to pod uslovom da bude onemogućeno snabdevanje, što sada nije slučaj.

Prema njegovim rečima, postoje krizni planovi i kada je u pitanju nabavka i nafte i gasa i daleko smo od toga da aktiviramo te planove jer nema nijednog indikatora da ulazimo u krizno stanje.

Danas je bila sednica Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, na kojoj je rečeno da i Beogradske elektrane i Toplane Srbije funkcionišu bez problema. Imaju dovoljno energenata i isporuka toplotne energije odvija se bez zastoja, istakao je on.

Stanojević je napomenuo da raste proizvodnja električne energije, zbog čega je uvoz dodatnih količina znatno smanjen u odnosu na pre mesec dana, i naveo da problemi koji su nastali zbog krize u Ukrajini ne utiču na tržište energentima u Srbiji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.