Objavljena knjiga “Drhtavica odrastanja” Dejana Bogojevića

Iz štampe je izašla najnovija knjiga valjevskog multimedijalnog umetnika Dejana Bogojevića (47) pod nazivom “Drhtavica odrastanja” u izdanju Studentskog kulturnog centra iz Kragujevca. Bogojević je za ovaj dramski tekst 2013. godine nagrađen nagradom “Selimir V. Milosavljević”. Recenzenti ove njegove drame su mr Dušan Stojković, Milan Caci Mihailović, glumac Ateljea 212 i Zoran Ćosić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu. Korica i ilustracije u knjizi rad su Marije Vukosavljević.

Mr Dušan Stojković je u svojoj recenziji između ostalog napisao da Bogojeviću nijedan književni žanr nije stran. Da je pored pesama i poema napisao jedan roman, eksperimentalnu dramu “Šen”, pregršt priča, dnevničke beleške, puno eseja, književnih i likovnih kritika… Bogojevićevu “Drhtavicu odrastanja” mr Stojković opisuje kao “osoben drmolet za decu u sedam slika”.

“U pitanju je kamerni komad (pored Strahinje i Maje, svi ostali junaci – ima ih još samo četvoro – igraju sasvim sporedne uloge), suptilno pisan, bez ikakvih napadnih pokušaja da se na silu privuče pažnja bilo književne kritike, bilo mladih gledalaca kojima je prvenstveno namenjen. U njemu se, psihološki osenčeno, govori o drami odrastanja…”, piše u delu recenzije mr Dušana Stojkovića.

“Knjiga “Drhtavica odrastanja” je divna priča koja me je vratila u godine mojih drhtavica, topla, nežna, koja ovim odlikama vaspitava na način od koga smo se, nadiranjem “modernog”, odvikli, zaboravivši i šta je breza i šta dodir ruke i drhtavica od poljupca… O tome kako bi ta priča izgledala na sceni, dobro bi bilo da kaže neki reditelj. Priznajem, da ja ovaj tekst više vidim kao scenario za neki tv film o tom uzrastu kakvih kod nas, koliko znam, nije skoro bilo, ili ih ja nisam video”, ističe jedan od recenzenata nove Bogojevićeve knjige Milan Caci Mihailović, glumac Ateljea 212.

Dejan Bogojević prilikom dodele nagrade Selimir V. Milosavljević za dramski tekst “Drhtavica odrastanja” u Jagodini 2013. godine

Zoran Ćosić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu , takođe i recezent ove knjige, opisuje “Drhtavicu odrastanja” Dejana Bogojevića kao inspirativan, slojevit, dubok i duhovit dramski tekst za decu.

“Dramski tekst za decu “Drhtavica odrastanja” Dejana Bogojevića, satkana je, kao i svi dobro skrojeni komadi, od tajne, čežnje, slutnje i strepnje, ukrašen misterijom koja čitavo biće, i junaka i čitaoca, tera u njeno odgonetanje koje vodi pravo u izvorište i ishodište svega što postoji na ovom svetu, a to je – ljubav. Kao posledica rešavanja te misterije neminovno je odrastanje bez obzira koliko se godina ima. Inspirativan, slojevit, dubok, duhovit, dramski tekst za decu “Drhtavica odrastanja” sasvim sigurno zaslužuje da što pre ugleda svetlost pozornice i da se, na radost glumaca i gledalaca, na  njoj dugo zadrži”, navodi u svojoj recenziji Zoran Ćosić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.