Od početka godine 58 novootkrivenih karcinoma dojki – Najmlađa pacijentkinja stara 37 godina, a najstarija 86!

U Opštoj bolnici Valjevo u ovoj godini je do sada zabeleženo 58 novootkrivenih karcinoma dojke. Najmlađa pacijentkinja ima 37, a najstarija 86 godina. Kod žena mlađih od 45 godina novootkriveno je 6, a u životnoj dobi od 45 do 55 godina zabeleženo je 5 slučaja maligniteta. Sa starijom životnom dobi povećava se i rizik od oboljevanja, pa je tako od 55 do 65 godina starosti obolelo 15, a kod starijih od 65 godina karcinom je otkriven kod 32 žene. U prošloj  godini zabeležen je 101 slučaj maligniteta dojke.

Soba za momografske preglede u OB Valjevo / Foto: Opšta bolnica Valjevo

Oktobar je mesec borbe protiv karcinoma dojke i skrining je izrazito važan iz razloga da se tumori ili promene u dojkama otkriju na vreme kada je postotak izlečenja visok. Dr Aleksandra Milutinović, šef Odseka onkologije sa palijativnom negom Opšte bolnice Valjevo, uputila je apel i pozvala žene da se odazivaju skrining pozivima, navodeći da samo tako ova bolest može da se nešto otkrije na vreme i nešto učini za njihovo ozdravljenje.

“Ukoliko se promene otkriju u premalignim lezijama i otklone na vreme, osim što se spasava život, sprečava se razvoj negativnih malignih alteracija. Ukoliko je već došlo do maligniteta u dojkama, mamografijom istu tu promenu uočavamo znatno ranije, u malim dimenzijama kada je i lečenje i izlečenje potpuno moguće. Podataka iz 2016. godine nam govore da je broj osiguranica u ciljanoj grupi žena prema godinama života, koje su pozvane na skrining dojki, bio 6662, od čega se, na žalost, na mamografski pregled odazvalo svega 1.061 žena. To znači da se svega 15% žena odazvalo na skrining”, istakla je dr Aleksandra Milutinović.

Ona je naglasila da mamografski pregled nije invazivan, niti štetan u smislu zračenja, a korist od mamografije je višestruka ukoliko se svaka promena otkrije na vreme. U našem regionu mamografija se sprovodi u Opštoj bolnici Valjevo koja poseduje zahvaljujući donaciji Vlade Japana digitalni mamograf.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.