Od sutra nastavak testiranja na COVID-19 u Valjevu!

Uzorkovanje, koje podrazumeva uzimanje brisa grla i nosa neophodnih za obavljanje testa na koronavirus, a koje je u našem gradu zbog obustave rada ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje već 5 dana u prekidu, nastavlja se od sutra. Prema rečima direktorke Doma zdravlja Valjevo dr Branke Antić, sutra dolazi epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” iz Beograda i sanitarni tehničari i u startu će biti testirani ljudi sa simptomima koronavirusa koji su u izolaciji. U planu je da se 20 tehničara valjevskog Doma zdravlja obuči za uzorkovanje, odnosno testiranje.

“Otkako je zatvoren Zavod za javno zdravlje pre 4 – 5 dana, u Valjevu nije bilo uzorkovanja. Juče je vršeno uzorkovanje na Infektivom odeljenju valjevske bolnice uz pomoć 11 podloga koje su ostale iz Zavoda za javno zdravlje, ali su ti uzorci, koji su juče bili vraćeni sa Instituta “Torlak” zbog reorganizacije i preopterećenosti, danas ipak ponovo poslati za Beograd i primljeni na analizu. Sutra nam dolaze epidemiolog iz Instituta “Batut” i sanitarni tehničari i počinjemo testrianje. Prvo će biti testirane osobe sa simptomima koronavirusa koji su u izolaciji, oni koji su već evidenirani sa određenim simptomima i koji imaju pogoršanu kliničku sliku”, pojašnjava dr Branka Antić.

Ona je najavila je da će ukupno 20 tehničara ovdašnjeg Doma zdravlja proći kompletnu obuku za uzorkovanje od strane stručnih lica iz “Batuta”.

“Određen broj tehničara iz Doma zdravlja je već prošao tu obuku za uzimanje uzoraka. Kroz obuku im je objašnjeno kako se uzimaju uzorci i kako maksimalno da se zaštite, jer se radi o visokoinfektivnom materijalu”, kaže dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja Valjevo.

Prema njenim rečima, sutra će biti održan sastanak sa epidemiologom iz “Batuta”, kojem će prisustvati direktor valjevske bolnice, načelnica Infektivnog odeljenja dr Snežana Arsenijević i ona kao direktor Doma zdravlja.

“Tražila sam da se prvo testitaju zdravstveni radnici i epidemilog iz “Batuta” je rekla da ćemo sve detalje, kao i gde će biti vršeno testiranje, dogovoriti na sutrašnjem sastanku. Svakako sve zavisi od broja medijuma za uzorkovanje koje će nam “Batut” po njoj sutra poslati. Mi ćemo gledati prvo da testiramo one koje već imamo na spiskovima da su u izolaciji, a koji imaju određene simptome i koji su ugroženi”, naglašava dr Branka Antić.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.