ODOBREN LEK ZA KORONU: Da li će ga biti u Srbiji?

Kako kažu, odluka Evropske komisije važeća je za sve države članice Evropske unije.

Pre svega tri dana, Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet leka Remdesivir, koji je postao prvi medikament za lečenje COVID-19 sa dozvolom na nivou Evropske unije, a sada ponovo stižu ohrabrujuće vesti.

Evropska komisija odobrila je stavljanje u promet leka Vekluri, prvog leka za lečenje COVID-19 kod odraslih osoba i adolescenata starijih od 12 godina s zapalenjem pluća čije lečenje zahteva primenu dodatnog kiseonika, piše Večernji list pozivajući se na hrvatsku Agenciju za lekove i medicinske proizvode HALMED.

Vekluri, čija je aktivna supstanca remdesivir, je prvi lek protiv bolesti kovid-19 za koji je podnesen zahtev za davanje odobrenja u Evropskoj uniji. Ocena podataka ovog leka započeta je 30. aprila 2020. godine i sprovedena je u skraćenom vremenskom roku.

Ocenom ovog leka bili su obuhvaćeni podaci o kvalitetu i proizvodnji, neklinički podaci i preliminarni klinički podaci, kao i prateći podaci o sigurnosti primene iz programa milosrdnog davanja leka, navodi HALMED.

Odluka Evropske komisije važeća je za sve države članice Evropske unije.

 

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.