Odrastanje na beskonačnom putu muzike

Edukativne muzičke radionice priređene u okviru Dečjeg Jazz Festa u Muzičkoj školi imaju zajednički imenitelj da uz džez deca steknu kreativnost, a sama muzika predstavlja svojevrsnu slobodu istraživanja i iskazivanja sopstvenih umetničkih afiniteta. Zanimljivo da je većina sadašnjih mladih profesora odrastala uz Valjevski Jazz Fest i rado se sećaju nastupa kada su oni bili srednjoškolci.

Dečji Jazz u valjevskoj Muzičkoj školi / Foto: Dragan Krunić

Svojevrsno muzičko utočište Novosađana svih godišta, koji uče da sviraju ili pevaju, jeste neformalna škola Kulturno sklonište, gde su tokom 11 godina uspešnog rada razvili specifičnu metodologiju. Celokupan put je sveobuhvatan, nema prečica, naglašava profesor Branislav Tomić, jer polaznici uče sve, ali prilagođeno savremenoj muzici, posebno interesovanjima mladih, jer se trude da sa njima komuniciraju njihovim jezikom.

“Radionicu smo nazvali “Na putu ka muzici”, jer učenje muzike jeste put i to put koji nema kraja. Naše mišljenje je da ima mnoštvo puteva i, prolazeći ih, možemo da pokupimo razna znanja i da ih prilagodimo sopstvenim umetničkim afinitetima. I da uživamo u svemu, jer ako mi ne uživamo, neće ni publika, pa se gubi celokupna suština”, pojašanjava Tomić.

Sa Dečjeg Jazz Festa u Muzičkoj školi u Valjevu / Foto: Dragan Krunić

Dečji Jazz u valjevskoj Muzičkoj školi / Foto: Dragan Krunić

Koncert “Jazz nade” učenika džez odseka Muzičkih škola iz Beograda i Vršca, uz nastup mladog pijaniste Milenka Tripkovića, učenika valjevske Muzičke, višestruko dokazuje da za džez zaista ima nade, jer su i njihovi profesori rasli uz Valjevski Jazz Fest.

Trubač Ivan Radivojević, pre pet godina diplomirao je u Lincu, sada profesor ansambla i Big benda u MŠ “Stanković” u Beogradu, iskazujući zadovoljstvo zbog uspešnog nastupa svojih učenika, priseća se da je i on, kao srednjoškolac, učestvovao na Valjevskom Jazz Festu.

“Bilo je to negde 2007. ili 2008. kada sam svirao u Big Bendu Muzičke omladine Beograda, koji je vodio dirigent Goran Grbić, moj profesor trube. I van toga sam ovde svirao koncerte i svaki put mi je bilo veoma lepo. Ali, ovo je prvi put da ja dovodim svoje učenike”, kaže Radivojević uz obećanje da će ostalim učenicima u “Stankoviću” razglasiti da narednog vikenda dođu na 35. Valjevski Jazz Fest jer, naglašava, zaista mogu mnogo da nauče od izvođača koji će održati i edukativne radionice.

Dečji Jazz u Muzičkoj školi u Valjevu / Foto: Dragan Krunić

Dečji Jazz u valjevskoj Muzičkoj školi / Foto: Dragan Krunić

Srđan Marković, kompozitor i profesor džez pevanja u Muzičkoj školi “Josif Marinković” u Vršcu, kaže da su nastupili u pojačanom sastavu sadašnjih i bivših učenika, napomenuvši da profesori imaju obavezu da decu usmere na dobar način.

“Morate da budete obazrivi, današnjoj deci morate da priđete pametno. Džez je kompleksna muzika i zahteva doziranje. Mi smo krenuli uz neke jednostavnije teme, džez standarde, da bismo ih posle pustili da sami istražuju. To i jeste poenta slobode”, kaže Marković, prisetivši se da je ranije često dolazio na Valjevski Jazz Festival.

“Moj otac je poznati džez kontrabasista, Branko Marković, tako da sam imao priliku, i kao mali, da dolazim u Valjevo. Ovo je grad koji ima ozbiljnu džez tradiciju i to se vidi. Publika je odnegovana. Lepo je kada imate priliku da čujete i vidite, i da podelite svoju muziku sa ljudima koji znaju zašto su došli”, ističe Srđan Marković

Dečji Jazz u valjevskoj Muzičkoj školi / Foto: Dragan Krunić

U 35. godini Valjevskog Jazz Festivala ponosno treba reći da su stasali naraštaji pređašnjih decenija valjevskog Jazz-a. Edukativni programi ovih dana održani u ovdašnjoj Muzičkoj potvrđuju da sada neki “stariji klinci” pažljivo stvaraju divne uspomene budućih umetnika i poklonika džeza.

Dečji Jazz u valjevskoj Muzičkoj školi / Foto: Dragan Krunić

Još jednom da napomenemo, danas od 13 sati, karnevalski duh preplaviće gradske ulice uz Bow Lence Brass Band i mlade iz Vršca, Novog Sada, Bijeljine, Beograda i Valjeva i sve koji bi da plešu i zabave se. “Jazz Party” uz Kontext Jazzy Kids i kvartet Nemanje Nikolića i mladog Valjevca, Ivana Simeunovića je potom u Centru za kulturu.

U ponedeljak, 13. maja, u Bioskopu koji ima 85 mesta, od 19 sati je film Miles Ahead, dok je od 21 čas projekcija filma Django Melodies.

Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.