Lutovac: “Samo ujedinjene energije mogu da menjaju ovo društvo na bolje”

Lider demokrata, prof. dr Zoran Lutovac i Tamara Tripić, potpredsednica Demokratske stranke bili su govornici proteklog protestnog petka na Desankinom vencu u Valjevu.

Sa protesta “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” 10. maja / Izvor: Facebook

Lutovac je na početku svog govora pročitao pesmu srpskog pesnika Novice Tadića pod nazivom “Čudovišni lažovi” koja, kako je rekao, najbolje govori o ovom trenutku laži, bestida, blata, razonode i nemorala u kojem živimo. On je kazao da režim u Srbiji počiva na stubovima kao u Veneciji, koji su duboko u mulju, da počiva na lažima i strahu kao i svi slični autokratski režimi. Lider DS-a pojasnio je šta predstavlja “slobodna zona”, koja pretstavlja novu fazu i dopunu protesta u Srbiji,

“To je mesto ispred Predsedništva, pored Gradske kuće, ispred Parlamenta – tri institucije koje bi trebalo da menjaju sistem u ovom društvu da bi nam bilo bolje.  Mi smo tamo da bi Aleksandar Vučić svako jutro kada dolazi na posao video slobodne ljude, koji ga podsećaju da ne može da ih ignoriše”, kazao je Zoran Lutovac i naglasio da će sa takvim vidom protesta nastaviti dokle god bude trebalo.

Prof. dr Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke / Izvor: Printscreen RTV Marš

Prema njegovim rečima, energija za slobodu je perpetuum mobile i takva energija građana se ne troši, obnavlja se. On je istakao da nijedna pojedinačna energija nije dovoljna da se društvo promeni, zbog čega se građani i okupljaju na protestima širom Srbije.

“Sloboda i demokratija su skupe. Diktatura i autokratija su jeftine, jer tu nemate šta da radite, ne morate da budete angažovani, ne morate da protestvujete, sve očekujete da vam završi autokrata. U slobodnim društvima morate da imate energiju i nijedna pojedinačna energija nije dovoljna da promenimo društvo. Zato se okupljamo, jer samo udružene energije spojene u jednu veliku sinergiju mogu da menjaju ovo društvo na bolje. Ukoliko ne uvaže naše zahteve kojima tražimo slobodno društvo, slobodne medije i slobodne uslove za poštene izbore, svaka pojedinačna energija iz gradova širom Srbije spojiće se u jednu i to će biti događaj okidač”, rako je Lutovac na protestnom skupu u Valjevu i poručio da neće dozvoliti orgnaizovanje lažnih izbora na koje izlaze ucenjeni ljudi, koji moraju da glasaju i koji se popisuju.

“Moramo da imamo slobodne izbore. Moramo da izgradimo slobodnu državu sa slobodnim institucijama, a ne državu u kojoj će jedan čovek odlučivati o svemu. Hoćemo normalne institucije, normalan parlament, nezavisno sudstvo. Ako ne promenimo sistem, ništa nismo uradili. Ako dođu neki drugi ljudi koji će isto to da rade, ništa nismo uradili”, naglasio je Lutovac. On je svečano obećao da će politikom baviti da bi nešto promenio i poručio da se zalaže  za Srbiju odgovornosti, a ne za Srbiju dobrih namera.

Tamara Tripić, potpredsednica DS-a / Izvor: Printscreen RTV Marš

Tamara Tripić, potpredsednica DS-a, podsetila se svog prvog govora na protestma 1995. godine na Trgu Republike u Beogradu rekavši da je tada govorila o problemu odlaska mladih iz zemlje, osećanju nemoći zbog vladavine tadašnjeg režima, gubitku dostojanstva naših roditelja za neophodnu koru hleba.

“Govorila sam tada kako nemamo nadu, izvesnost ni budućnost. Govorila sam to pre 24 godine kada smo se borili za neke slobode. U međuvremenu smo ih osvojili, ali ih nismo izgleda sačuvali”, kazala je Tamara Tripić.

Ona je kritikovala Naprednu stranku i njeno “drpanje” penzija, plata, televizija i svojih glasača, koje “drže na određeno”.

“Oni nažalost nisu ušli u državu da se ovajde, oni su državu uvukli u svoju stranku, privatizovali je i oteli od nas. Aleksandar Vučić danas priča o dijalogu, a tog dijaloga nema. On priča o Evropi, a svakodnevno krši sve one vrednosti na kojima se ta Evropa zasniva. On se svađa sa zamišljenim protivnicima, ali ne sme zajedno sa njima da suoči mišljenja. On pravi farsu, a mi tu farsu živimo. Mi hoćemo normalan život, hoćemo da nas niko ne ucenjuje sa platom od 25.000 dinara i to na određeno. Hoćemo da ne mora nikada niko da dokazuje svoju lojalnost slikanjem svog glasačkog listića. Hoćemo da sačuvamo i dostojanstvo onih koje vucaraju autobusima po Srbiji samo da bi on imao dobru sliku na televiziji. Hoćemo da imamo veru da ćemo živeti u normalnoj državi”, istakla je potpredsednica Demokratske stranke.

Protestna šetnja “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Izvor: Printscreen RTV Marš

Tamara Tripić je naglasila da se mora istrajati u protestima i biti jasan u želji da ova zemlja više nikada ne zavisi od karaktera ličnosti prvog čoveka u državi.

“Sloboda nažalost nije više temlj društva, već pusta želja. Ona nije ono što znači normalno drštvo, ali jeste preduslov da možemo nekad u nekom trenutku da živimo od svog rada i da imamo podršku države kada nas spopadnu nevolje. I zato je važno da danas šetamo za budućnost, za nadu, za izvesnost. Moramo da šetamo za najstarije sugrađane kojima je oteto dostojanstvo, za one zaposlene koji moraju da rade u pelanam i sve one nezaposlene koji nemaju šasnu da žive od svog radu”, poručila je potpredsednica DS-a Tamara Tripić na protestu u Valjevu.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.