Održan II Internacionalni haiku festival “Radmila Bogojević”

Nedavno je u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu održano haiku veče posvećeno II Internacionalnom haiku festivalu “Radmila Bogojević”. Program je počeo osvrtom na život i stvaralaštvo valjevske haiku pesnikinje po kojoj je festival i dobio ime, a o samom konkursu govorio Dejan Bogojević, osnivač i član žirija II Internacionalnog haiku festivala.

Na II internacionalni haiku festival “Radmila Bogojević” javio se 141 autor iz 32 zemlje, tako da su svoje radove slali haiku pesnici iz SAD, Kanade, Australije, Indije, Novog Zelanda, Rusije, Ukrajine, Japana, Singapura, Filipina, Engleske, Nemačke Francuska, Holandije, Belgije, Španije, Italije, Grčke, Iraka, Sirije, Jordana, Nigerije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crna Gora, Makedonije i Srbije.

Međunarodni žiri u sastavu mr Dušan Stojković, Dejan Bogojević, (Srbija), Ivan Dobnik (Slovenija), Nelica Ivanović Radović (Crna Gora) i Valerio Orlić (Hrvatska) odlučio je da I nagradu osvoji Nidal Harb iz Jordana. Drugu nagradu na Festivalu ravnopravno dele Jim Kacian (SAD) i Pravat Kumar Padhy iz Indije, kao i Treću koju su osvojili Amal Mamoud Ali iz Sirije, Hussein Al-Kraiti iz Iraka i Chen-ou Liu iz Kanade.

Specijalne nagrade dobili su Slavka Klikovac iz Crne Gore, Nenad Glišić, Jovanka Božić, Ivan Petrović iz Srbije i Laura Vaceanu iz Rumunije, dok su pohvale pripale sledećim haiku pesnicima: Rachel Sutcliffe (Engleska), Dragan J. Ristić, Jasmina Malešević, (Srbija), Marija Juračić (Hrvatska), Ivanka Ynkova (Bugarska), Mac Miller (Novi Zeland), Ingo Cesaro (Nemačka), Aljoša Vuković (Hrvatska).

U programu su učestvovali glumac Mladen Milosavljević, nagrađeni autori koji su govorili svoje haiku pesme i pesnik Blagoje Ranković, koji je svirao gitaru. Organizator i pokrovitelj večeri je porodica Bogojević.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.