Održan sajam zapošljavanja

Danas je u Maloj sali Gradske uprave održan jesenji sajam zapošljavanja, na kome je ponuđeno 150 slobodnih radnih mesta od strane 23 preduzeća.

„Imamo jako dobre rezultate kod aktivnih mera politike zapošljavanja. U pojedinim segmentima smo po javnom pozivu premašili prvobitnu normu i do 200, 300 odsto. Pre svega mislim na samozapošljavanje i novo zapošljavanje. Sve kvote koje smo dobili u prvoj podeli smo ispunili i do svake sledeće smo aplicirali. Ponovo je veće interesovanje nego što su bile finansijske mogućnosti. Ovi sajmovi su šansa, jer se ljudi koji traže posao upoznaju sa potencijalnim poslodavcem. Ovo je uslovno rečeno jedna vrsta intervijua i vi tu nemate garanciju. Rezultati su vrlo solidni, da nisu solidni, ne bi ni bio ovoliki odziv“, rekao je Mihailo Milutinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Valjevo.

Deficitarna zanimanja su ona tradicionalna: mašinski inženjeri, elektro inženjeri, IT sektor, kada govorimo o visoko obrazovanim zanimanjima. Ono što je najdeficitarnije to su proizvodna zanimanja, pre svega u oblasti građevinarstva. To su tesari, zidari, keramičari, pogonski električari i električari.

„Dosta je liberalizovan odlazak u inostranstvo, pre svega u Rusiju i zemlje Zapadne Evrope. Tamo je ogromna potražnja za tom radnom snagom, tako da se to reflektuje i na domaće tržište rada. Ja se nadam da će našom politikom, prekfalifikacijom i izvođenjem obuka po zahtevu poslodavaca, ta slika malo promeniti, ali definitivno su to zanimanja koja se traže i kojih nema u dovoljnoj meri“, naglasio je Mihailo Milutinović.

 

Izvor: Valjevo.rs

Foto: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.