Održani jubilarni 60. „Dani maline“ u Brankovini

Na jubilarnim 60. „Danima maline“, održanim u nedelju, 26. juna,  u Brankovini kod Valjeva, malinu najboljeg kvaliteta izložio je Miroslav Savić, iz Donjih Leskovica, ocenila je stručna komisija ove privredno – turističke manifestacije. Ovoga puta svoju malinu izložilo je 26 proizvođača iz valjevskih sela, Donje i Gornje Leskovice, Sušica, Miličinica, Mijači,  Gola Glava, Dragodol… U valjevskom kraju pod malinjacima je oko 2.000 hektara, od ukupno 12.000 koliko je pod zasadom maline u Srbiji.

Dani-maline-Brankovina-Valjevo-4

Malinari su poručili da su zadovoljni sadašnjom cenom od 600 dinara za kilogram maline, a poljoprivredni stručnjaci da je “crveno zlato” strateški srpski proizvod i da je kao takvo prepoznato na svetskoj mapi, kao i  da se   primenom najsavremenije tehnologije i sortimenata prinosi po hektaru mogu udvostručiti i dostići 30 tona po hektaru, a period ubiranja produžiti na 3 do 4 meseca.

Valjevo

Ovogodišnji pobednik „Dana maline“, Miroslav Savić  pod malinom sorte Vilamet ima 80 ari.

„Moram biti iskren, nadao sam se nagradi, možda ne, baš, prvoj! Malinjak mi je u dobrom stanju, a i vremenske prilike bile su povoljne tako da su prinosi dobri, a  malina dobrog kvaliteta. Ove godine, posle niza, prvi put sam zadovoljan  otkupnom cenom, koja je trenutno 600 dinara za kilogram maline“, rekao je za Savić i nagovestio obnovu i proširenje svoga malinjaka.

Dani-maline-Brankovina-Valjevo-3Radoje Spasojević, iz Donjih Leskovica, dobitnik nagrade u kategoriji malikanja sa primenjenom modernom tehnologijom uzgajanja maline, rekao je da se sa cenom od 600 dinara za kilogram proizvodjači tek „pokrivaju“, jer je cena repromaterijala i proizvodnje jako uvećana.

Dani-maline-Brankovina-Valjevo-2

„Sa ovom cenom se tek pokrivama, 800 dinara za kilogram bila bi prihvatljiva cena, da nešto ostane i nama. Znate li koliko košta veštačko đubrivo, sredstva za zaprašivanje, sistemi za navodnjavanje, gorivo i sve drugo? To nisu mala ulaganja“, istakao je Spasojević.

Dani-maline-Brankovina-Valjevo-8

On je izrazio nezadovoljstvo odnosa  države i medija prema selu i poljoprivrednom proizvodjaču.

„Bilo bi lepo da me neko od medija otprati svakog dana od 5 ujutru do 23 uveče i da prikaže pravu sliku o životu ljudi na selu. A, šta mi gledamo na TV, “Zadruge” i razne rijalitije? Koliko se samo prostora opredeli za gej paradu. Gde je seljak i njegov život?“, zapitao se Spasojević i dodao da država mora ozbiljno da se zabavi poljoprivredom ako nema nameru da se građani „hrane tabletama“.

„Gospodin  Milan Krkobabić ima veze sa selom kao ja sa Mig-om 29. To deljenje seoskih kuća i ključeva pred kamerama nekoj „zalutaloj“ deci koja misle da se tako započinje život na selu je smešna i naivna priča. To je još jedan rijaliti u ovoj državi“, smatra malinar Spasojević.

Dani-maline-Brankovina-Valjevo-1

Rade Jovanović iz Instituta za primenu nauke u  poljoprivredi, pozdravljajući malinare i ostale učesnike manifestacije „Dan maline“ u Brankovini je rekao da se nada da je ponovo došlo vreme, po zna koji put,  da se pokaže koliko je selo potrebno Srbiji i da je hrana u svetu i kod nas prepoznata kao osnov opstanka, integriteta i sigurnosti jedne zemlje.

„Sada, kada je rat, kada nema  žita i ulja iz Ukrajine, i kada je energija skuplja nego ikad, Srbija pokazuje svoju žilavost, po ko zna koji put, zahvaljujući selu. Selu, kojeg se velikim delom odrekla i napustila!“, rekao je Jovanović i poručio da je Srbija na svetskoj mapi prepoznata kao jedan od najvećih proizvođača maline, a da je nama ostalo da to ozbiljno prihvatimo i primenimo najsavremeniju tehnologiju u podizanju malinjaka i  proizvodnji maline.

Dani-maline-Brankovina-Valjevo-7

On je rekao da je na jednom hektaru moguće ostvariti proizvodnju od 27 tona maline, ukoliko se samo primeni ono što već znamo, što nauka i struka poznaju. Ako bi se to uspelo, onda bi selo opstalo, a poljoprivredni proizvođači mogli da žive od svog rada i truda.

Dani-maline-Brankovina-Valjevo-11

„Mi ne smemo više da zavisimo od vremenskih prilika, već njima moramo da upravljamo i da na adekvatan način štitimo našu proizvodnju. Teka tada bi prinosi bili daleko veći, a kvalitetom bi smo diktirali svetske standarde. Malinu moramo adekvatno pakovati i izvoziti proizvode od maline, a ne da je izvozimo zamrznutu, kao sirovinu“, poruči je Rade Jovanović u Brankovini i naglasi da moramo iskoristiti svoje prirodne resurse i prednosti da naša deca ne bi odlazila da žive i rade u inostranstvu, već će, smatra, raditi ovde i sticati svoj dohodak.

Dani-maline-Brankovina-Valjevo-10

Pokrovitelj ovogodišnje privredno – turističke manifestaciju „Dan maline“ u Brankovini je Grad Valjevo, a organizatori Turistička organizacija Valjevo, MZ Brankovina, Turističko društvo Brankovina i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.