Ono što važi za Jadar, važiće za Valjevo! Ono što važi za Rio Tinto, važiće za Euro Lithium!

Sa protesta “Valjevo nije na prodaju”, u organizaciji “Kreni-Promeni”, upućen je jasan zahtev da se na teritorijii cele Srbije uvede moratorijum na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina. Dat je rok do raspuštanja Narodne skupštine da se ovaj zahtev ispoštuje. Na protestu na Gradskom trgu prisustvovalo je nekoliko stotina građana, a okupljenim Valjevcima obratili su se Savo Manojlović – direktor kampanje “Kreni – Promeni”, naš Valjevac Luka Tripković – pisac i slikar, Aleksandar Urošević – rudarski inženjer iz Valjeva, Cvetko Jovanović – meštanin Lukavca i Valjevka Ivana Mijailović – knjižar.

Savo-Manojlovic

Obraćanje Save Manojlovića na protestu “Valjevo nije na prodaju” / Foto: Valjevska posla

Na protestu je više puta istaknuto da Valjevo i Srbija nisu na prodaju, da će ono što važi za Jadar važiti i za Valjevo i da će ono što važi za Rio Tinto važiti i za Euro Lithium. Od vlasti se traži da sluša i poštuje reč akademika i stručnih ljudi, koji su rekli da iskopavanje i eksploatacija litijuma nije moguća na ekološki održiv način, bez uništavanja eko sistema Srbije i života ljudi.

“Policija je najavila da će snimati i fotografisati ovaj skup. Siguran sam da nikad lepšu sliku Valjeva nisu videli, nikad više slobode. Odavno slika ovog grada nije imala ovoliko slobode u očima, pravde u grudima i hrabrosti u srcima. Prema zakonu, skup se snima kada postoji opasnost da će neko naneti štetu, da će nastati šteta po poredak. Ne treba policija da snima ove skupove slobodnih građana, neka ide u Beograd, u Nemanjinu, na Andrićev venac, na sednice Vlade Republike Srbije, u Predsedništvo kod predsednika Srbije, jer oni su ti koji čine štetu, a vi ste oni koji brane ustavni poredak Republike Srbije”, počeo je svoje obraćenje pred okupljenim Valjevcima Savo Manojlović.

Manojlović je imao jasnu poruku i za vlast.

“Nećemo vas pustiti dok se ovo pitanje ne reši, rok je do raspuštanja Skupštine. Izbornu kampanju vodićete sa teretom ovog pitanja. J*** nam se za vaše izbore, mi vam nećemo dozvoliti, prožećemo celu Srbiju sa kampanjom. Neće oni nama govoriti da smo izdajnici i plaćenici, neće oni govoriti nikome da su “Rokfelerovci”, dok su 2 miliona dolara, novac građana Srbije, dali za kampanju Bila Klintona. Neće oni nikome govoriti da su izdajnici dok se sa stranim ambasadorima dogovaraju. Ne interesuju nas interesi niti SAD, niti Rusije, niti Kine, niti Evropske unije, ovde će se voditi računa o Republici Srbiji i svim njenim građanima”, naglasio je Manojlović.

IMG_20220202_192555_edit_224282183161089

Sa protesta “Valjevo nije na prodaju” / Foto: Valjevska posla

Savo Manojlović podsetio je na “veličanstvene blokade” krajem prošle godine, kada je sa verom i željom ljudi za normalnim životom “ustala” Srbija.

“Ustali smo da kažemo da će ovo biti Srbija Boška Đukanovića, a ne Zlatibora Lončara, Srbija Živojina Mišića, a ne dezertera Vulina, Srbija Desanke Maksimović, a ne Zorane Mihajlović”, poručio je Savo Manojlović.

IMG_20220202_191822_1_edit_224407740871487

Sa protesta “Valjevo nije na prodaju” / Foto: Valjevska posla

Naš Valjevac, pisac i slikar Luka Tripković, istakao je da iz istorije hoće da nas izbrišu neki koji bi za sitan procenat i bajadere da unište jedan grad i Srbiju.

“Divno je biti kod kuće, vidim jako je mračno. Već deset godina smo zavijeni u mrak i zato mislim da smo se ovde okupili. Razmišljao sam šta večeras da kažem. Shvatio sam da uopšte nisam važan ja. Važan je svako od vas i na ovom mestu može biti bilo ko. Uopšte nije bitno ko gde stoji, bitno je ko iza čega stoji. A, mi večeras stojimo iza ideje slobode. Ovaj grad je očigledno prodat i neko namerava da ga proda za sitan ćar i sve nas zatruje litijumom, borom, sumpornim kiselinama i ostalim otrovima. Mora da bude pobune”, kazao je Tripković.

On je citirao Semjuela Beketa: “Omani, pa pokušaj ponovo. Omani ponovo, ali omani bolje”.

“Jedino izgleda ovde svi najlakše odustaju od slobode. Zato je bitno da ubedimo sve druge koji su odustali da se probude i da ne odustaju od ideje slobode. Jer, ako izaberemo ropstvo, imaćemo dijamante i rudnika, ali nećemo imati život. A, život je jedina stvar koja nema cenu”, poručio je Tripković.

IMG_20220202_192215_edit_224332268222540

Obraćanje Luke Tripkovića na protestu “Valjevo nije na prodaju” / Foto: Valjevska posla

Rudarski inženjer Aleksandar Urošević predočio je da nam, ukoliko budemo dozvolili otvaranje rudnika, bilo sa površinskom ili podzemnom eksploatacijom litijuma i bora u dolini Kulubare, pored čestičnog zagađenja vazduha, preti još opasnije zagađenje usled oslobađanja drugih gasova prilikom odvajanja litijuma i bora od rude. Izneo je podatak da se prilikom dobijanja 1 tone litijuma oslobodi 15 tona CO2.

“Sami znate kakav vazduh dišemo u Valjevu. Zamislite da imamo to dodatno zagađenje. Ne da nećemo moći da dišemo, nego će nas zatrovati za vek i više vekova. Ako se bude vršila podzemna eksploatacija, litijum i bor će se u tečnosti izbacivati na samu površinu. Nekoliko bazena u samoj dolini Kolubare i sama isparenja uz pomoć sunčeve svetlosti će osloboditi litijumsku i bornu so. To znači da će, kad oni pokupe litijum i bor, nama ostati so”, kazao je Urošević.

On je uputio apel građanima da svoja imanja nikako ne smeju da daju za istraživanja, niti za bilo šta drugo.

“Rudnik u dolini Kolubare ne treba postoji, jer će ceo grad i ceo okrug umreti. A, već umiremo. Umiremo od posledica bombardovanja, za koje nismo krivi, umrećemo od posledica rudnika i ako budemo ćutali, mi ćemo biti krivi, niko drugi. Svako od nas treba da pogleda kod kuće šta ima da brani. Predsednik kompanije Euro Lithium Balkan, čije je sedište u Divcima, izjavio je u jednom intervjuu da je potencijalna ekspolatacija rudnika u dolini Kolubare u trajanju od 100 godina. Toliko minerala imamo u zemlji, za jedan vek. Znači, ovo je samo početak borbe. Probudite se ljudi, mnogo smo dugo spavali, više spavati ne smemo, ovo je poslednji sekund za buđenje”, poručio je Urošević.

IMG_20220202_192801_edit_224248891948073

Obraćanje Aleksandra Uroševića, rudarskog inženjera na protestu “Valjevo nije na prodaju” / Foto: Valjevska posla

Cvetko Jovanović, meštanin sela Lukavac, u blizini čijeg imanja se nalazi jedna od istražnih bušotina, podelio je sa okupljenima na protestu deo svoje tuge, muke i borbe koju on i njegova porodica vode za čašu zdrave vodu.

“Nemojte da dozvolite nikada, nikome, nikakvu bušotinu da buši bilo gde u vašoj njivi. To je zlo koje svet ne pamti. Ne mogu da opišem moju katarstofu od jedne te bušotine i moju tugu. Što je još gore, niko da se javi iz Grada, da pita: “Treba li tom čoveku čaša vode?”. Nažalost, moja deca, moja unučad nemaju čašu vode da popiju. Svaki dan na bicikli moram da vučem vodu za piće, kuvanje i kupanje. Lukavac ima mnogo bušotina. Ima koje cure. Ova koja je blizu mene, aktivna je i curi. Nažalost, ona je ispod brzih traka, mada bih pre rekao da su to teretne trake. To su trake za transport rude koja se sprema. Koliko još ima bušotina koje mogu da se pomešaju sa ostalim vodama dole ispod. Zamolio bih sva sela u okolini Valjeva, pogotovu severni deo, da nikako i nikada ne daju na svojim imanjima dalja istraživanja”, istakao je Cvetko Jovanović.

Cvetko-Jovanovic

Obraćanje Cvetka Jovanovića iz Lukavca na protestu “Valjevo nije na prodaju” / Foto: Valjevska posla

Naša sugrađanka, Ivana Mijailović, koja radi kao knjižar, rekla je da svi treba da izbrišemo iz svog rečnika rečenicu: “Baš me briga, to se ne dešava meni”, naglasivši da smo svi bitni, da je sve važno, da treba prići, pomoći i priteći ljudima sa savetom.

“Kakav nam je vazduh možemo da nosimo gas maske kada izađemo iz kuće, nezavisno od svega što nas okružuje i bolesti koje su se nadvile nad nama. Apelujem na vašu savest da informišete one koji nisu informisani, da razgovarate sa ljudima koji iz bilo kog razaloga nisu večeras ovde, da im pričate koliko je sve ovo opasno, da ne smeju da dozvole da im pored kuće nikne neka bušotina, kao što je nikla 50 metara pored moje porodične kuće u Popučkama”, poručila je svojim sugrađanima Ivana Mijailović.

Nakon Valjeva, organizacija “Kreni -Promeni” je za danas ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, u 19 časova, zakazala veliki narodni protest “Srbija nije na prodaju”, na kojem će učestvovati maštani iz Jadra i predstavnici SEOS-a.

IMG_20220202_190216_edit_224567286323546

Sa protesta “Valjevo nije na prodaju” / Foto: Valjevska posla

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.