Opredeljen novac za izgradnju novog objekta prihvatnog depoa Istorijskog arhiva Valjevo

Pre dve godine, krovna konstrukcija objekta Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo namenjenog za prijem i privremeni smeštaj arhivske građe i registraturskog materijala, takozvanog prihvatnog depoa, izgrađenog početkom 20. veka, se urušila i na objekat je stavljena zabrana korišćenja. To je bio jasan signal da je krajnje vreme da se ovaj višedecenijski problem počne rešavati i preduzeti su prvi koraci. Sva primljena građa premeštena je u arhivski depo, a u toku prošle godine izrađena je projektna dokumentacija i dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta na mestu postojećeg prihvatnog depoa. Prema rečima Bojane Savčić, direktorke Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo, u toku ove godine bi trebalo da bude završen objekat, a za tu namenu iz budžeta grada izdvojeno je 18 miliona dinara.

Arhiv-2

Na mestu urušene zgrade prihvatnog depoa Međuopštinskog istorijskog arhiva biće izgrađen novi objekat / Foto: Valjevska posla

“Ta priča datira dugi niz godina, možda čak i dve, tri decenije. I prethodni direktori su bili angažovani po ovom pitanju i upozoravali su da će zgrada prihvatnog depoa da se uruši, ali jednostavno to nije došlo na red, ili osnivač nije imao sluha, ili nije bilo novca. Ja sam naišla na veliko razumevanje predstavnika lokalne samouprave i oni su ovaj problem stavili među prioritete u ovoj godini. Mislili smo do određenog trenutka, do kada je to bilo izvodljivo, da će to biti sanacija i adaptacija objekta. Međutim, kada se krovna konstrukcija urušila i nije bilo mogućnosti da se to sprovede, urađen je novi projekat. Dobijena je dozvola za rušenje i izgradnju novog objekta. Mi ćemo sa tim dobiti jedan objekat koji će biti površine oko 180 kvadratnih metara i visine tri metra. To će biti veće od osnovice postojećeg objekta, sa većom visinom, što će nam dati dodatni prostor za smeštaj primljene građe”, pojašnjava direktorka Bojana Savčić, uz podsećanje da su valjevskom Arhivu trenutno potpuno vezane ruke što se tiče prijema arhivske građe, a potreba naravno postoji.

Bojana-Savcic-2

Bojana Savčić, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo / Foto: Valjevska posla

“Veliki problem će biti rešen izgradnjom novog prihvatnog depoa i to na duži vremenski period. Dobiće se i više prostora i osnovna delatnost će biti ponovo uspostavljena, jer je sva građa koja je bila primljena sa dokumentarnim materijalom, pre nego što se desilo urušavanje, premeštena najvećim delom u depo arhivske građe, ponešto i u zgradu za sređivanje i obradu arhivske građe, ali i tu imamo manjak prostora”, ističe direktorka Istorijskog arhiva i dodaje da je u toku i sanacija i adaptacija Upravne zgrade Arhiva, čime se rešava još jedan višegodišnji problem ustanove.

“Time je rešen izuzetan problem, trošilo se dosta energenata da se prostorije zagreju zimi. Projekat po kom se ti radovi izvode je projekat koji je Grad Valjevo potpisao sa Ministarstvom energetike, a tiče se energetske efikasnosti u vrednosti od 7 miliona dinara. On podrazumeve stavljanje izolacije, nove fasade, promenjena je kompletna stolarija, rasveta. Iako još nisu svi radovi završeni, oseća se značajan boljitak. To je veliko ulaganje, jer preko 40 godina nije ulagano”, naglašava Bojana Savčić.

Arhiv-4

Urušena zgrada prihvatnog depoa Međuopštinskog istorijskog arhiva umesto koga će biti izgrađen novi objekat / Foto: Valjevska posla

Uporedo sa osnovnom delatnošću, prijemom, sređivanjem i čuvanjem arhivske građe, u Istorijskom arhivu je od prošle godine započet proces digitalizacije arhivske građe, što omogućava lakšu dostupnost i njenu bolju zaštitu.

“Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti predvideo je primenu informacionog sistema ARHIS za sve Arhive, kroz koji će se raditi digitalizacija te građe. Mi od ranijih godina imamo već nešto digitalizovano, reč je o građi od izuzetnog značaja kao što su matične crkvene knjige. Kroz taj informacioni sistem planirana je ne samo digitalizacija građe nego i unošenje svih fondova koji će biti dostupni za javnost. Prošle godine smo kroz konkurs za digitalizaciju kod Ministarstva kulture i informisanja dobili sredstva za nabavku adekvatne opreme za korišćenje tog sistema i ove godine ćemo početi sa unosom podataka. Digitalizacijom dobijamo mogućnost da tu građu u izvornom obliku bolje sačuvamo, jer kada dođu istraživači, ili drugi korisnici da traže dokument, nećemo im dati izvornu građu, već u digitalnoj formi, a ujedno je i dostupnija”, istakla je direktorka Istorisjkog arhiva Valjevo Bojana Savčić.

B. M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.