Opšta matura za srednjoškolce od 2022.

Od 2022. godine biće uvedena opšta matura za učenike srednjih škola, pored ostalog najavila je na konferenciji za novinare dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Tom prilikom pohvalila je kolektive škola koje su učestvovale u snimanju časova koji su emitovani na RTS-u tokom novembra, u okviru programa nastave na daljinu. Inače, može se zaključiti da je prvo polugodište Školske 2020/21. uspešno realizovano. Ministarstvo prosvete je već počelo pripreme za polaganje tzv. male mature i, kako bi bilo izbegnuto prošlogodišnje produžavanje rokova, plan je da u Srbiji bude, umesto jednog, ukupno osam skening centara, među kojima je i Valjevo, a predlog je da bude smešten u Valjevskoj gimnaziji.

Valjevo

Prema rečima dr Zorice Jocić, načelnice Školske uprave, u skladu sa prvim planovima, predlog je da u Valjevskoj gimnaziji bude skening centar i, već tokom marta, treba da bude instalirana neophodna oprema koju će dobiti od Ministarstva prosvete. Na teritoriji Srbije biće ukupno osam skening centara, u cilju efikasnijeg pregledanja radova učenika. Inače, u ovdašnjem centru biće pregledani testovi završnog ispita od 4200 maturanata svih osnovnih škola iz opština i gradova sa područja Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

“Mi smo već u ovom trenutku spremni da možemo sprovesti te procedure, samo nam je potrebna oprema. Već smo se organizovali po pitanju ljudskih resursa i prostora. Da li će to biti tako sprovedeno, na taj način, to zavisi od mnogo činilaca, a jedan od glavnih je epidemiološka situacija u zemlji i odluka vlade da li će i kako će biti realizovan završni ispit.Ono što sada pouzdano znam je da će probni završni ispit biti 26. i 27. marta, a završni ispit za učenike osmog razreda će biti 23, 24. i 25. juna. U ovom prvom, probnom završnom ispitu, 26. i 27. marta, tada ćemo na jednom broju testova “pilotirati” taj skening centar i proveriti kojom brzinom je moguće skeniranje. To su ti datumi i sigurno, sačekaćemo ih spremni. Još ću dodati da smo ove nedelje počeli pripreme za plan upisa u prvi razred srednje škole. Već smo imali onlajn sastanke sa direktorima srednjih škola, počeli smo od broja učenika osmog razreda jer je to početni korak u planiranju upisa, pa ćemo tokom januara uključiti i druge aktere, lokalne samouprave, Privrednu komoru, poslodavce i ostale koji su nam bitni za jedan kvalitetan plan upisa”.

Valjevo
Ocenjujući protekli period, odnosno prvo polugodište 2020/21. školske godine, načelnica Jocić napominje da je od 14, sa područja dva okruga, samo jedna škola, iz Osečine, zbog teške epidemiološke slike potpuno prešla na online nastavu par dana pre odluke Vlade Republike Srbije za prelazak na elektronsku nastavu, od 30. novembra, pretežno putem kompleksnih platformi. Nastava je obavljena prema planu, učenici su dobijali i formativne i sumativne ocene, a pružena im je i mogućnost da poprave predložene zaključne ocene, u dogovoru sa razrednim starešinama i predmetnim nastavnicima, uz poštovanje svih propisanih epidemiološko-higijenskih mera. Prema njenim rečima, nastava na daljinu sada je mnogo efikasnije održavana, nego li od sredine marta u prethodnoj školskoj 2019/20. godini.

“Prvo polugodište je završeno 18. decembra, dakle u ponedeljak, 21. decembra je počeo zimski raspust. Traje do 15. januara i 18. januara se učenici osnovnih i srednjih škola vraćaju u klupe, a kakva će organizacija rada biti tada, to ćemo videti, i sve zavisi od epidemiološke situacije, procene vlade Republike Srbije i Kriznog štaba”.

Načelnica Zorica Jocić je izrazila zahvalnost i pohvalila kolektive koji su učestvovali u snimanju časova za nastavu na daljinu, tim pre jer je sve obavljano na dobrovoljnoj bazi, bez profesionalne opreme i studija, a prošlo je neophodne kontrole. Časovi snimani tokom septembra i oktobra emitovani su na RTS-u od 9. do 25. novembra, nakon čega je Ministarstvo prosvete uputilo pohvale Školskoj upravi Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Celokupan proces je zahtevao angažovanje velikog broja nastavnika i suprevizora, a snimci su za emitovanje pripremani u programima Kantasija i FlashBack Express. Od osnovnih škola u Valjevu, čak 19 časova je snimljeno u OŠ Desanka Maksimović, 15 u OŠ Milovan Glišić, 12 u OŠ Sestre Ilić, 11 u Prvoj osnovnoj, dok je kolektiv male seoske škole “Kralj Aleksandar Karađorđević” u Jadranskoj Lešnici snimio je takođe 19 časova, zatim osnovna škola u Ljuboviji 14 časova i sve šabačke škole su učestvovale: u OŠ Nata Jeličić snimljeno je deset časova, zatim po devet u OŠ Stojan Novaković i Nikolaj Velimirović Šabac, naglasila je dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

foto i tekst Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.