OŠ “Nada Purić” obeležila Međunarodni dan školskih obroka uz edukaciju o pravilnoj ishrani, pripremu i degustaciju zdravih obroka

OŠ “Nada Purić” jedna je od retkih škola u Srbiji koja je nizom aktivnosti učestvovala u obeležavanju Međunarodnog dana školskih obroka. Od 2013. godine Međunarodni dan školskih obroka, koji se u svetu obeležava 14. marta, okupio je na globalnom nivou 3,5 miliona nastavnika, učenika, kuvara, stručnjaka za hranu i ishranu i zdravstvenih radnika iz 100 zemalja širom sveta. Ovaj pokret nastao je sa željom podizanja svesti o važnosti zdravih prehrambenih navika među decom, kako kod kuće tako i u školi. Povodom obeležavanja Međunarodnog dana školskih obroka, OŠ “Nada Purić” ugostila je Snežanu Marinković, nutricionistu iz Zavoda za javno zdravljekoja je održala zanimljivo i važno predavanje kako treba da izgleda zdrav obrok, ostvarena je saradnja sa nastavnicima i učenicima kuvarskog smera Ekonomske škole, kao i sa nastavnicima i đacima pekarskog smera Poljoprivredne škole. Na licu mesta spremala se zdrava hrana koju su đaci potom degustirali.

“Ugostili smo nutricionistu Snežanu Marinković koja je učenicima trećeg razreda približila šta sve podrazumeva zdrava ishrana i kako izgleda jedan zdrav obrok ili školska užina. Ostvarili smo saradnju sa Ekonomskom školom i njihovim nastavnicima i učenicima kuvarskog smera. U gostima su nam bili i članovi kolektiva Poljoprivredne škole, čiji su nastavnici i učenici pekarskog smera približili tajne zdravog peciva. I jedni i drugi su nam na licu mesta mesili, pekli i kuvali, kako bi učenici drugog razreda mogli da uživaju u degustaciji zdravih obroka. Ova saradnja je iskorišćena i za profesionalnu orijentaciju učenika osmog razreda koji su imali prilike da i nastavnike i učenike pitaju sve što ih interesuje vezano za ove dve škole, smerove koji će biti realizovani ove školske godine i na taj način utvrde svoju odluku vezanu za izbor srednje škole. U okviru verske nastave sa učenicima se pričalo o ishrani u postu, na času domaćinstva je diskutovano o kalorijskoj tablici. Učenici prvog razreda su sa pedagogom užinom prošli kroz svet i videli kako se hrane deca na različitim kontinentima”, rekla je Biljana Vukašinović, pedagog OŠ “Nada Purić”.

Takođe je organizovan i mini kviz, u kojem je ispitano koliko deca poznaju voće i povrće, a takođe su se učenici upoznali i sa “egzotičnim predstavnicima” koji nisu uobičajeni za naše krajeve. Učenici odeljenja učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom pravili su voćnu salatu sa nastavnicima i roditeljima.

“Kako je naša škola dom i za učenike iz Meksika i Kube, imali smo priliku da vidimo i kako i šta jedu učenici u tim zemaljama uz podršku nastavnice španskog jezika. Na času engleskog jezika učenici starijih razreda su spremali zdrave obroke i anketirali na engleskom nastavnike i učenike o stavovima vezano za zdravu ishranu. Učenici su na likovnom ilustrovali jelovnike i crtali voće i povrće. Na časovima digitalne nastave naši đaci su mogli da naprave meni za nedelju dana, a predlozi recepata za zdravu užinu učestvovaće na konkursu za dečji kuvar sveta”, kazala je pedagog Biljana Vukašinović.

Među učenicima mlađih razreda sprovedena je anketa o prehrambenim navikama i došlo se do nekih podataka koji su za razmišljanje i nastavak ovakvih aktivnosti.

“Na pitanje koliko obroka u toku dana imaju 90% učenika je odgovorilo manje od predviđenog broja. Na pitanje šta najčešće piju 40% je dalo odgovor – sok. Da jede brzu hranu izjasnilo se 64.3% učenika. Od proizvoda vezanih za žitarice, najomiljniji su proizvodi iz pekare (kroasani). Koka-Kolu samo 3% dece nije probalo. Energetsko piće probalo je 63% dece uzrasta do 10 godina. Doručak pre škole ima polovina ispitanih učenika, toliki procenat je i učenika koji u vreme prve užine doručkuju. Na ovaj dan pokreću se akcije sa ciljem prevencije gladi među najmlađima, pa ono što je za dalje razmišljanje i delovanje jeste to što je određeni procenat učenika izjavilo da ima jedan obrok dnevno”, skrenula je pažnju Biljana Vukašinović na rezultate ankete.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.