Osnovano Udruženje za razvoj turizma, zaštitu i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti planine Povlen

Radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja turizma na Povlenu, zaštiti njegovi prirodnih dobara, očuvanju kulturnih spomenika, narodne graditeljske tradicije i promocije ukupnih vrednosti ove valjevske planine, nedavno je osnovano Udruženje za razvoj turizma, zaštitu i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti planine Povlen. Za prvog predsednika ovog Udruženja jednoglasno je izabran Filip Maksimović, privrednik iz Valjeva, direktor kompanije “Kej”, a za zamenika Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica. Osnivačka skupština Udruženja građana Povlen održana je u Domu mesne zajednice u Donjem Taoru, a njom je predsedavao Dušan Mihajlović, osvedočeni ljubitelj netaknut prirode, koji godinama unazad živi u svojoj vikendici na Kneževom polju, pod Malim Povlenom.

Obraćajući se članovima Skupštine, predsedavajući Dušan Mihajlović nije krio da ima tremu i naglasio da se trenutak osnivanja Udruženja rađana Povlen iščkivao decenijama.

“Uveren sam da neće proći decenije do ostvarenja ciljeva Udruženja i da ćemo ubrzo imati Park prirode Povlen, Spomenike prirode Taorska vrela, Izvor Skrapeža, Povlenske kugle, Muzej narodnog graditeljstva, Turistički prostor Jablanica i pre svega, čistu i uređenu voljenu planinu”, istakao je Mihajlović na osnvačkoj skupštini, zahvalivši se tom prilikom povlenskim domaćinima Pepićima, Jovanovićima, Sekulićima, Vujetićima, Vasićima, Jeftovićima, Vujetićima, Nikolićima, Radovanovanovićima, Milovanovićima, Milivojevićima, Jagodićima, Ostojićima, Tomićima…

Sa Osnivačke skupštine Udruženja građana Povlen

Uz zahvalnost osnivačima koji su spremni da svoje vreme, znanje i iskustvo stave na raspolaganje u cilju ostvarivanja programa Udruženja, predsednik Filip Maksimović podsetio je na reči profesora Dragana Nedeljkovića: “Kad dođeš na planinu Povlen i pogledaš njegove smaragdne šume i cvetne livade kako se bešumno njišu na vetru, senke oblaka koje klize po tom zelenom tepihu, oslušneš ptice, okusiš vodu, udahneš vazduh i s vrhova vidiš pola Srbije pomisliš da je došlo do velike zabune i da je pravi raj baš ovde.”

Osim razvoja turizma na planini Povlen, cilj Udruženja je zaštita prirodnih dobara na ovom najvećem masivu u lancu valjevskih planina, zatim očuvanje kulturnih spomenika i narodne graditeljske tradicije, kao i promovisanje ukupnih povlenskih vrednosti. Za svakog od članova Udruženja, planina Povlen zauzima posebno mesto u životu, bilo da su rođeni na ovoj planinskoj lepotici, bilo da vode poreklo sa njenih obronaka, imaju tu plac, ili su samo ljubitelji ove mistične planine.

Pored izbora predsednika Udruženja, Upravnog i Nadzornog odbora, formirani su Savet za razvoj turizma i Savet za odnose sa javnošću, kao i saveti za finansije, zaštitu prirodnih vrednosti, negovanje narodnog graditeljstva, negovanje kulturnog i duhovnog nasleđa, geomorfološko i prirodnjačko nasleđe, saobraćajnu, komunalnu, energetsku i informatičku infrastrukturu.

Dr Duško Kuzović, dipl. inž. arh.

Pre početka Skupštine otvorena je izložba prof. dr Duška Kuzovića sa Arhitektonskog fakulteta, na kojoj su prikazani primeri narodnog graditeljstva na južnim padinama Povlena. Govoreći o planovima, dr Kuzović, koji je i predsednik Saveta za negovanje narodnog graditeljstva, najavio je da će u narednom periodu biti izrađeni projekti povlenskih kuća koji će moći besplatno da se dobiju.

Matija Bećković

Osnivanje udruženja podržao je i akademik Matija Bećković koji je rečima “Planine su za vrline” stavio tačku na uspešnu osnivačku Skupštinu Udruženja Povlen.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.