Osnovna škola u Brankovni obeležila Međunarodni dan civilne avijacije

OŠ “Mateja Nenadović” u Brankovini obeležila je juče Međunarodni dan civilne avijacije brojnim zanimljivim i poučnim aktivnostima posvećenim vazduhoplovstvu, bezbednosti u saobraćaju, prezentaciji zanimanja iz polja avijacije. Obeležavanje Međunarodnog dana civilne avijacije u školi u Brankovini nadovezano je na radionice koje su se održale u oktobru mesecu, a ticale su prevazilaženja strahova, među kojima su najšešći strah od visine i letenja. Gosti škole u Brankovini bili su predstavnici Aero kluba Valjevo koji su na primeru RC modela aviona na daljinsko upravljanje objasnili učenicima sve vezano za modelarstvo.

Učenici su imali priliku da se u ovom tematskom danu upoznaju sa svim pojedinostima i zanimljivostima vezanim za avijaciju, da kroz simulaciju letenja nauče da pilotiraju, da čuju mit o Ikaru, prvim pokušajima leta i razvoju avijacije, zatim da saznaju ko su bile Amelije Erhart i Danica Tomić, ali i da se takmiče u bacanju papirnih aviončića. Posebno su uživali u onome šta su imali da im kažu i pokažu članovi Aero kluba Valjevo.

“U gostima su nam bili predstavnici Aero kluba Valjevo čija je osnovna delatnost jedriličarstvo, motorno letenje i padobranstvo. Oni su kroz prezentaciju i predavanje prikazali rad Aero kluba, postignute uspehe kao i rada Sportskog aerodroma Divci, koji se koristi za obuku letenja sportskih pilota, jedriličara, padobranaca, motornih zmajara i paraglajderista. Kroz različite predmete učenici su imali priliku da se upoznaju sa pojmovima i zanimljivostima vezanim za avijaciju. Na taj način smo u nastavi postigli međupredmetne korelacije, sa ciljem razvoja međupredmetnih kompetencija koje se tiču upotrebe, poznavanja stranog jezika, digitalne komptencije, primene stečenih znanja, kao i kulturološke osvešćenosti”, kaže Biljana Vukašinović, pedagog škole i koordinator tima za realizaciju tematskih dana, pojašnjavajući da su, između ostalog, tog dana imali priliku i da nauče da je engleski jezik jezik neba i službeni jezik avijacije, koje su to legure u hemiji i materijali od kojih se prave avioni, zašto živa ne sme da se unese u avion, kao i da su 4 sile neophodne za let.

“U modulu samospoznaja, profesionalna orijentacija, ispitivanje fine motorike i pažnje kao preduslov za uspešno upravljanje vozilima učenici su imali aktivnosti sprovedene kroz virtuelno pilotiranje. Imali su takođe priliku da se kreativno izraze kroz izradu aviona od papira, a najbolji i najoriginalniji učenici dobili su pohvale. Organizovano je i takmičenje u bacanju aviončića, što razvija timski duh i osećaj pripadnosti školi”, pojašnjava Biljana Vukašinović aktivnosti koje su bile priređene u brankovačkoj osnovnoj školi povodom obeležavanja Međunarodnog dana civilne avijacije. Ona ističe da se ceo kolektiv potvrudio da svaki učenik u okviru ovog tematskog dana ima priliku da iskaže svoj kreativni potencijal i mogućnost sticanja novih znanja.

Datum 7. decembar 1994. godine proglašen je Međunarodnim danom civilne avijacije u sklopu obeležavanja 50 godina od potpisivanja tzv. Čikaške konvencije, odnosno Konencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, sa ciljem da se skrene globalna pažnja na ovaj vid prevoza kao jedan od najsigurnijih i najbezbednijih i koja je dala osnovnu modernom avio saobraćaju, ovakvom kakvog ga poznajemo danas.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.