OTKRIVENA SPOMEN PLOČA U ČAST MILANA KORAĆA

U okviru proslave dana Osnovne škole “Sestre Ilić”, danas je upriličena mala svečanost povodom otkrivanja spomen ploče posvećene profesoru i odbojkaškom treneru Milanu Koraću koji se upokojio 8. novembra 2020. Spomen ploča sa likom Milana Koraća i odbojkaškim terenom je delo akademskog master vajara Nikole Romanovića. Tokom svečanosti je direktorka OŠ “Sestre Ilić”, Zorica Lazić uručila zahvalnice vajaru Nikoli Romanoviću, kamenorescu Milivoju Radovanoviću i predstavniku firme Kompresor Ing.

KORAC9

Milan Korać, nezaboravni profesor fiskulture iz OŠ “Sestre Ilić”, čovek koji je svojim pregalaštvom i radom pomogao ogromnoj afirmaciji školskog sporta u Valjevu, učitelj, pedagog, drug, trener i prijatelj mnogima koji su se opredelili za odbojku i majstor ispod čijeg čekića su generacije i generacije dece igrajući odbojku postali odlični sportisti i pre svega dobri ljudi.

Rođen u malom mestu Orešković kod Bačke Topole, Korać je u Vršcu završio Učiteljsku školu a potom i Višu pedagošku školu da bi se kasnije nadogradio završivši Više trenersku školu – odsek odbojke opredelivši se da pored pedagoškog rada sa decom bude i odbojkaški trener. Nedokučivim životnim putevima je 11. oktobra 1974. godine sa svojom suprugom, takođe prosvetnom radnicom, stigao u Valjevo na svoje radno mesto, profesora fiskulture u OŠ “Sestre Ilić” u Grbovićevoj ulici.

KORAC-I-CERKA

Sudbina je htela da u gradu specifičnog sportskog mentaliteta ne ostvari svoju veliku želju da postane košarkaški trener ali je zato ono što je tihi došljak iz banatske ravnice učinio za valjevsku odbojku i posebno za njen status u školskom sportu, postalo pravi podvig. A vezu sa ovim lepim sportom je stekao družeći se u školskim danima sa braćom Grbić, Milošem i Slobodanom, ocem i stricem čuvenog odbojkaškog dvojca iz Kleka, Vanje i Nikole, potonjih olimpijskih šampiona i evropskih prvaka.

Postavivši temelje rada sa decom zahvaljujući kome je popularna “peta” bila skoro 30 godina neprikosnovena odbojkaška školska sila u gradu a i šire, Korać je krajem sedamdesetih godina počeo i sa radom kao trener u muškom a zatim i ženskom odbojkaškom klubu Partizan da bi napravio ogroman uspeh sa devojkama OK Valjevo sa kojima je izborio drugoligaški status sredinom devedesetih godina posle nezaboravnih kvalifikacija u Požarevcu.

U vreme velikih uspeha Srbijanke u najvišem odbojkaškom rangu SR Jugoslavije početkom milenijuma, nekoliko igračica iz ovog sastava su odbojku naučile kod Milana Koraća. Aktivno je učestvovao u osnivanju muškog klub VA-014 koji je stigao i do Super lige Srbije kao i ženskog kluba VA-014 od koga je postala Srbijanka 014 koja se danas takmiči u Prvoj ligi Srbije. Može se slobodno reći da je Korać udario temelje moderne odbojke u Valjevu.

Dobitnik je Nagrade Grada Valjeva, Plakete sa likom Vuka Stefanovića Karadžića od SIZ-a Osnovnog obrazovanja za izuzetne rezultate u obrazovanju, Plakete fizičke kulture Jugoslavije, Plakete najboljeg sportskog radnika itd, itd.

 

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply