Otvaranje izložbe “Likovni umetnici Valjeva” u Muzeju

Godišnja izložba “Likovni umetnici Valjeva” (LUV) biće otvorena sutra, 3. oktobra, u 19 časova, u galeriji Narodnog muzeja Valjevo. Radove će izložiti 28 umetnika iz našeg grada među kojima ima i akademaca i slikara amatera. Ovu grupnu izložbu slika valjevskih umetnika otvoriće Ana Novaković,  istoričar umetnosti iz ovdašnjeg Narodnog muzeja.

Reč je o trećem predstavljanju valjevskih likovnih umetnika pred svojom publikom, a među imenima izlagača su i umetnici koji izlažu od prve godišnje izložbe LUV, a ima i novih imena. U okviru ove izložbe svoje slike će slike će izložiti (po azbučnom redu): Miodrag I. Antonić, Danijela Bogojević, Dejan Bogojević, Jovanka Božić, Maria Bramasole, Marija Vukosavljević, Milica Ilić Gačić, Milovan Gojković, Radmila Reveka Dragutinović, Vojkan Đurđević, Radomir Ilić, Ivana Jakovljević, Biljana Janevska, Milivoj Kostić Kole, Jelena Lazarević, Natalija Lukić, Slađana Marinković, Zoran Mujbegović, Radmila Obradović, Katarina Ostojić, Danijela Padejski, Zoran Plavšić, Dušanka Radović, Svetlana Ratković, Radmila Stanimirović, Ana Stefanović, Danilo Stojanović, Milica Žujović.

Direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić ističe da Grad Valjevo nije samo pokrovitelj nego i inicijator pokretanja ove godišnje izložbe pre tri godine, u okviru koje mogu da se predstave ovdašnji likovni umetnici, kao i da bi Muzeju bitno znatno olakšan posao vezan za ovu izložbu kada bi naš grad imao svoje Udruženje likovnih umetnika.

“Taj posao je za sada u rukama naših istoričara umetnosti i mi smo ipak odlučili da vrata otvorimo svim likovnim umetnicima koji su imali bar jednu samostalnu izložbi. Verujem da su valjevski umetnici negde zahvalni što imaju priliku da izlože svoje radove, imajući u vidu da u našem gradu ne postoji zaseban galerijski prostor samo za njih. Mi se trudimo da pojedinim likovnim umetnicima, koji imaju mogućnost samostalnog izlaganja i koji zavređuju pažnju javnosti, tokom godine organizujemo i njihove samostalne izložbe. Postoje ljudi koji su imali primedbe što valjevski likovni umetnici nemaju zasebnu galeriju kako bi izlagali svoje radove, a sada se ne odazivaju na naš poziv za učešće na godišnjoj izložbi “Likovni umetnici Valjeva”. Ali, postoje i oni koji se rado odazivaju. Svako ima pravo na svoj lični izbor, naše je bilo da ponudimo prostor.

“Pred nama su umetnici koji vešto deluju unutar različitih slikarskih pravaca, od apstraktnog ekspresionizma, preko klasicizma, pa sve do hiperrealizma. Teme su raznovrsne i narativo zanimljive, što kod publike stvara utisak da svi vrlo vešto vladaju svojim slikarskim rukopisom. Tehnike su prepoznatljive i široj publici, što zaista daje svemu jednu lepu saznajnu dimenziju, i otvara vrata novoj poetici umetnosti. Radost stvaranja sad postaje imperativ i onima koji nemaju tu stvaralačku komponentu, jer su deo publike. Taj podsticaj da se i drugi involviraju unutar umetničke scene grada, jasno ukazuje na proces povezivanja i stvaranja jedne sveobuhvatne, umetničko-edukativne scene”, napisla je, između ostalog, istričarka umetnosti Ana Novaković u uvodnom tekstu kataloga koji prati ovogodišnju izložbu LUV.

Izložba “Likovni umetnici Valjeva” trajeće 3 sedmice.

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.