Osamdeset godina Tehničke škole u Valjevu

Tehnička škola u Valjevu je počela da radi pre 80 godina. Ovog oktobra, povodom dragocenog jubileja, priređen je niz programa vrednih pažnje šireg okruženja. Neizostavno, u svakoj nastavnoj godini u ovdašnjoj srednjoj Tehničkoj planiraju i ostvaruju brojne novosti radi kvalitetnijeg i sveobuhvatnog obrazovanja.

Foto / Arhiva Tehničke škole Valjevo

Tehnička škola u Valjevu je osnovana 5. oktobra 1939. godine, a od 1959. je u sadašnjem objektu. Sada, u savremeno opremljenim kabinetima i radionicama, obrazuju učenike za četiri područja rada, i to su saobraćaj, mašinstvo i obrada metala, zatim elektrotehnika i jednako atraktivna zanimanja u području geodezija i građevinarstvo. Očigledan stav kolektiva je da se trude da diplomci valjevske srednje Tehničke budu svesni činjenice da su obrazovanje i stručno usavršavanje neophodnosti tokom čitavog života. Uz tu pomisao i rade na kontinuiranom osavremenjavanju opreme, kao i nastavnog procesa. Zbog toga je sasvim logična i očekivana činjenica da se kolektiv, učenici i saradnici u moderno opremljenoj školi osećaju bezbedno i prijatno, uz negovanje i podsticanje mladih talenata.

Foto / Arhiva Tehničke škole Valjevo

Ovogodišnja proslava Dana škole počela je upravo u maniru negovanja učeničkih darovitosti. U ponedeljak, 30. septembra otvorena je izložba crteža “Ma kakav bio moj rodni prag, on mi je mio i drag” male Milice Jović, učenice trećeg razreda u OŠ Andra Savčić, koja je sa nastavnicom hemije u Tehničkoj, Draganom Jović, održala multimedijalnu prezentaciju “Kućice draga, slobodo moja”. Interesantnim prikazima kuća iz celog sveta trudile su se da podstaknu prisutne da odaberu lepe kuće i stil gradnje koji im je zanimljiv.

Već sutrada je otvorena izložba “U međuvremenu” akademskog vajara Nemanje Radojičića, nastavnika likovne kulture, bivšeg učenika Tehničke škole. Tom prilikom je prezentovana retrospektiva njegovih radova. Inače, Nemanja Radojičić je autor brojnih spomenika i osnivač umetničko – zanatske radionice i livnice “Zvonolivar”.

Potom je u muzejskom prostoru Tehničke otkrivena postavka “Kad snovi postanu stvarnost” koju je selektovala nastavnica Biljana Đorđević na osnovu projekata bivših učenika građevinskog smera, sadašnjih inženjera građevine i arhitekture.

Foto / Arhiva Tehničke škole Valjevo

Zatim, u četvrtak, od 14 sati, u Svečanoj sali Tehničke škole je prezentacija “Zanimljivi saobraćaj” učenika saobraćajnog smera i nastavnice Mirjane Nikolić Tadić. Istog dana, od 18 časova, u holu škole je opsežna izložba za koju su predano radile nastavnice Dušica Rajevac, Ružica Radovanović i Biljana Ristanović na temu “Žena sam – mogu sve”. Na deset panoa biće prikazano 30 biografija znamenitih žena iz prošlosti, kao i savremenog dobo, koje su se odlučile za nesvakidašnje životne pozive. Segment izložbe su posvetile preminuloj koleginici Miri Vićentijević koji će ostati u trajnoj postavci. Podsećanja radi, sve do 27. januara 2007. godine valjevska Tehnička škola nosila je naziv prema hrabroj mladoj ženi borcu u NOR-u, Milici Pavlović – Dari, narodnom heroju.

Povodom 80 godina rada, objavljena je monografija Tehničke škole Valjevo za period 2009 – 2019. godine. Na promociji u četvrtak, 3.oktobra, od 19 sati, govoriće urednici izdanja, odnosno direktor Branko Goloskoković i nastavnici, Ljiljana Božić, Aleksandar Gavrić i Nebojša Branković. Svečana akademija povodom obeležavanja 80 godina rada Tehničke škole je u petak, 4. oktobra, od 12 časova, u velikoj sali Centra za kulturu Valjevo.

Tradicionalno, u Tehničkoj školi u okviru obeležavanja Dana škole, već godinama priređuju i sportske susrete učenika svih srednjih škola iz Valjeva. Već su odigrani odbojkaški mečevi sa učenicima Gimnazije, a slede nadmetanja u fudbalu i košarci, potom i druženje đaka valjevske Tehničke sa vršnjacima iz Ekonomske, Medicinske i Poljoprivredne.

Inače, prema rečima direktora Tehničke škole u Valjevu, Branka Goloskokovića, u toku je proces formiranja Trening centra čija je prvenstvena svrha izuzetno kvalitetno obrazovanje redovnih učenika, potom i stručno usavršavanje starijih. Reč je o projektu izuzetne vrednosti čije bi ostvarivanje znatno doprinelo i osavremenjavanju opreme u školi, posebno za domen mašinstva i obrade metala, a samim tim i još bolji obrazovni rad.

Istovremeno, pored niza ispunjenih uslova za dobijanje statusa “Model ustanova” i kolektiv je i dalje angažovan u datom smeru i ispunjavanju novih, nedavno dopunjenih, normativa. Tek da navedemo, početni uslov je visoka ocena eksterne komisije, a Tehnička škola u Valjevu je, prilikom prethodnog ocenjivanja, dobila najvišu ocenu.

“Za nas je veoma važno da nam dolaze dobri đaci i da, u postojećim uslovima, ostvaruju izuzetne rezultate” – skromno komentariše Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu, zahvaljujući čijoj upornosti i motivaciji kolektiva, u protekloj deceniji u školi, i učenici i profesori, ostvaruju zapažene uspehe.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.