OTVARANjE IZLOŽBE POVODOM 40 GODINA BARSKE PRUGE I 45 GODINA OMLADINSKE RADNE AKCIJE BEOGRAD – BAR

U Holu Centra za kulturu Valjevo otvorena je izložba povodom 40 godina barske pruge i 45 godina Omladinske radne akcije Beograd – Bar.

Valjevo

Ovo je prvi put da će ova izložba biti predstavljena valjevskoj javnosti i na slikovit način prikazuje život mladih koji su učestvovali u izgradnji ove značajne saobraćajnice. Izložbu je otvorio generalni izvršni direktor Železnice Srbije, Miroslav Stojčić:

„Svako ko je prošao prugom Beograd-Bar i sada gleda ove fotografije može da shvati kakav je to bio produkt. Danas se saobraća sa visokim tehnologijama koje možda ne mogu nadomestiti sve ono što je u to vreme rađeno korišćenjem zaista velikog entuzijazma svih građana. Ono što je zadatak i za dalje je da se ovakvim događajima podsećamo i ne zapostavljamo ovu istorijsku činjenicu i da nikada ne budu zaboravnjeni učesnici Omladinske radne akcije pruga Beograd-Bar.“

Valjevo

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa manje poznatim detaljima iz života učesnika Omladinske radne akcije Beograd – Bar tokom izgradnje pruge a značaj izložbe se posebno oslikava ako se ima u vidu da je danas nakon pune četiri decenije, puštena u rad rekonstruisana deonica barske pruge između Resnika i Valjeva zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita.

Udruženje učesnika Omladinskih radnih akcija i volontera Srbije, Udruženje učesnika ORA Beograda i Ferijalni savez Srbije, u saradnji sa sve četiri železničke kompanije u Srbiji, u septembru prošle godine obeležile su dva značajna jubileja – 45 godina Omladinske radne akcije Beograd – Bar i četiri decenije barske pruge.

Jedna od najvećih saobraćajnica u Srbiji, pruga Beograd – Bar prošle godine obeležila je svoj 40. rođendan. Naime, 29. maja 1976 godine „Plavi voz“ je prošao ovom prugom, čime je ona zvanično puštena u rad.

Zamenik komandanta štaba Velizar Popović osvrnuo se kratko na radne akcije i akcijske pokrete:

„Ova pruga je bila vekovni san svih građana, san da se poveže Beograd sa Jadranskim morem, pa se shodno tome omladina odazvala pozivu.U izgradnji pruge veliki doprinos dali su učesnici ORA „Beograd-Bar“, kao jedne od najznačajnijih omladinskih radnih akcija toga vremena. Za pet godina, na izgradnji pruge bilo je angažovano preko 12 hiljada učesnika, svrstanih u 234 omladinske radne brigade, koje su bile sačinjene od pionira, studenata, radnika i mladih ljudi iz zemlje i inostranstva. ORA „Beograd-Bar“ zvanično je počela sa radom 11. jula 1971. godine u Prijepolju i trajala je sve do 1975. godine. Teren je bio izuzetno težak , radilo se na škarpiranju, prokopavanju, propustimai ali ogroman entuzijazam je pomogao da se odradi težak zadatak.Omladinskim radnim akcijama izgrađene su pruge Brčko – Banovići, Šamac – Sarajevo kao i pruga Novi Beograd.“

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.