Modernizovana pruga od Resnika do Valjeva

Završena je modernizacija deonice na barskoj pruzi, Resnik – Valjevo, a danas je dolaskom dizel motornog voza, koji je nabavljen iz ruskog kredita, obeležen završetak radova. Ugovorena vrednost na modernizaciji pruge Resnik – Valjevo je 79,9 miliona dolara, a radovi su finansirani iz ruskog kredita.

Valjevo

Potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović, prvi potpredsednik Ruskih državnih železnica Aleksandar Sergejevič Mišarin, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, generalni direktor RŽD Internešnl Sergej Pavlov, kao i predstavnici srpskih i ruskih železničkih kompanija, vozili su se deonicom pruge Vreoci – Valjevo, a zatim je u Valjevu svečano obeležen završetak radova. Gosti su u Valjevo došli dizel motornim vozom serije 711, nabavljenim iz ruskog kredita. Njih su dočekali predstavnici grada Valjeva, koje je predvodio gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

„Posle 40 godina je rekonstruisano i modernizovano 77,6 km pruge Beograd-Bar“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije prof.dr Zorana Mihajlović i dodala da zna da to nije dovoljno, ali da je ovo početak:

„Sigruna sam da nećemo čekati još četiri decenije, da bismo imali modernizovanu kompletnu deonicu pruge Beograd-Bar. Hvala svima na strpljenju i timskom radu. Tokom današnje vožnje, prosečna brzina je dostizala i oko 100 km na čas. Moramo još puno da ulažemo, ne samo u ovu prugu Koridora 11, već razgovaramo o daljoj modernizaciji Koridora 10. Danas smo potpisali veoma važan ugovor iz tzv ruskog kredita. Na današnji dan je Srbija, posle tri godine, potpuno ugovorila kompletan ruski kredit. Pre tri godine kada smo formirali Vladu i kada sam imenovana za ministarku saobraćaja, ovaj kredit je stajao i nijedan dolar nije bio potrošen. Danas je ugovoren zahvaljujući partnerstvu, radu, ogromnoj energiji, znanju i iskustvu svih i Ruskih železnica, koje su najbolje na svetu, kojima se zahvaljujemo i od kojih učimo. Dalje nas čeka modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, koju radimo i u naredne dve godine možemo očekivati da se vozimo modernom prugom. Plan je nastavak modernizacije pruge Beograd-Bar i dalja modernizacija pruga koje nisu rekonstruisane na Koridoru 10“, rekla je u Valjevu potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović.

Valjevo

„Na ovih 77 km pruge, više nema laganih vožnji. Posle više od 60 godina izvršen je remont najznačajnijeg objekta na ovoj pruzi, a to je tunel „Bela reka“, u dužini od 3.800 metara. Remontovano je 17 mostova, 12 propusta, na 27 putnih prelaza je promenjena kompletna signalno-sigurnosna oprema, na 16 putnih prelaza su u potpunosti izvršeni građevinski radovi. Izgrađeno je 14,5 km novih odvodnih kanala pored pruge.Sanirano je 10 kosina, koje su nam do sada predstavljale problem. Od danas ćemo putovati 65 minuta“, rekao je generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić.

On je obavestio prisutne da je danas potpisan aneks ruskog kredita, a to je rekonstrukcija, modernizacija i izgradnja pruge za 200 km na sat Stara Pazova- Novi Sad. Izgradnjom ove pruge, od Beograda do Novog Sada će se putovati za manje od pola sata.

Prvi potpredsednik Ruskih državnih železnica Aleksandar Sergejevič Mišarin je rekao da su rekonstrukcija ovog dela barske pruge zajedno radili ruski i srpski stručnjaci: „To je zajednički projekat ruske i srpske Vlade i drago mi je da je sve završeno na vreme i kvalitetno. Oko 400 miliona dolara iz kredita je već utrošeno, a danas smo potpisali nove ugovore za novu deonicu Beograd – Budimpešta i to je doprinos privredi Srbije. Ruske železnice su spremne da i dalje dele svoje iskustvo i najsavremenije tehnologije da bi se železnice razvijale u Srbiji.“

Valjevo

Generalni direktor RŽD Internešnl Sergej Pavlov je izrazio zadovoljstvo što je ova kompanija imala čast da započne rekonstrukciju pruge Beograd-Bar.

„Potrudili smo se da taj posao uradimo kao za sebe, jer se mi ovde osećamo kao kod kuće. Ne bavimo se samo izgradnjom, već i socijalnim pitanjima, rekonstruisali smo škole i pomagali učenicima. Ove godine smo izabrali da sledeće godine popravimo školu u Sremskim Karlovcima da bi deca mogla da normalno uče. Naš moto je „Gradimo zajedno, gradimo za bućnost““, rekao je Sergej Pavlov.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.