Otvaranje Stalne postavka u Kući Nenadovića posle deceniju i po

Nakon deceniju i po biće otvorena stalna postavka u Kući Nenadovića u Kulturno-istorijskom kompleksu u Brankovini. Postavku će svečano otvoriti dr Miloš Nenadović, direktan potomak porodice Nenadovića, inače profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, u subotu, 26. oktobra, u 13 časova. Direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić za Valjevska posla kaže da je ova postavka, koja se sastoji iz istorijskog i etnološkog dela, vrlo temeljno odrađena i istorijski vrlo važna ne smo za Valjevo, valjevski kraj i Brankovinu, nego za celu Srbiju i srpski narod.

“Grad Valjevo je spoznao značaj celokupnog Kulturno-istorijskog kompleksa u Brankovini i izdvojio značajna sredstva. Početkom 2019. godine Grad je legalizovao Kuću Nenadovića, koja je data Narodnom muzeju Valjevo da u njoj priredi i otvori stalnu postavku. Time je sprečen dalji nastavak njenog višegodišnjeg fizičkog urušavanja. Replika Kuće Nenadovića rađena je između 2002. do 2004. godine i od tada je bila prepuštena zubu vremena. Mi smo faktički morali da preuzmemo prvo fizičko sređivanje Kuće Nenadovića da bismo u nju mogli da ubacimo postavku. Sve smo uradili u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture koji je nadgledao radove i dao svoj potpis. Odradili smo ogroman posao i postavka je gotova”, kaže direktorka ovdašnjeg Muzeja Jelena Nikolić Lekić uz napominjanje da je i ceo put, od Šabačkog puta do Kompleksa u Brankovini, kompletno urađen i da je uvedena rasveta.

Replika Kuće Nenadovića u Brankovini (Izvor: Wikipedia/Autor: Vanilica – Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0; https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57558836)

Za potrebe ove postavke tim istoričara i etnologa radio je nova istraživanja koja su dodata već postojećim informacijama i istraživanjima koje Narodni muzej Valjevo godinama unazad sprovodi vezano za istorijat porodice Nenadovića. Postavka se sastoji iz dva dela – istorijskog i etnološkog. Istorijski deo postavke bavi se istorijatom porodice Nenadovića, od njihovog doseljavanja u naše krajeve, koji je sistematski i vrlo temeljno obrađivan godinama i koji otkriva izuzetno vredne podatke. U etnološkom delu postavke biće predstavljen svakodnevni život porodice Nenadovića i svih domaćina iz tog perioda. Posetioci će, između ostalog, moći da vide ognjište i siniju, nošnju, oruđe, oružije i predmete iz tog perioda. Istorijski podaci biće izloženi na panoima, biće predstavljeno porodično stablo svih Nenadovića koje je prošireno, kao i makete svih objekata vezanih za porodicu Nenadovića.

Pored svih radova vezanih za Kuću Nenadovića i stalnu postavku, kompletno je renoviran i objekat u Kulturno-istorijskom kompleksu u kojem su smešteni toaleti. Taj objekat je bilo neophodno uraditi, imajući u vidu da su ti toaleti početkom devedesetih godina stavljeni u funkciju.

Jelena Nikolić Lekić najavljuje da će ove jeseni, u okviru Kulturno-istorijskog kompleksa u Brankovini, nakon 6 godina ponovo biti otvorena Suvenirnica, čiji je prostor kompletno preuređen i sređen, naravno u skladu sa njegovom namenom i u skladu sa zaštitom koju propisuje Zavod za zaštitu spomenika kulture.

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.