Otvoren internacionalni festival “Valjevske umetničke svečanosti”

Sinoć su otvorene prve “Valjevske umetničke svečanosti” (VAUS), internacionalni festival osmišljen sa idejom da ovdašnjoj domaćoj publici predstavi muzičku i likovnu umetnost, ali i nauku i obrazovanje naroda drugih zemalja. Ove, prve godine festivala, “zemlja gost” VAUS-a je Rusija.

Dane festivala, od 23. do 26. avgusta, obeležiće boje i kultura Rusije, kao “zemlje gosta” i Srbije, kao “zemlje domaćina”, ali i zvuci dve zemlje kroz harmoniku, kao instrumenta koji je jedan od najvećih simbola ovih država.

“Tokom pripreme festivala, rukovodili smo se visokim kriterijumima, u želji da festival preraste u jedan od kulturnih simbola grada Valjeva i okruženja, te će tako festivalski program obeležiti svetski poznata imena u oblasti nauke, likovne i muzičke umetnosti”, rekao je na svečanosti otvaranja Aleksa Mirković, član Organizacionog odbora VAUS-a i predsednik Udruženja muzičara “Muzičko sazvežđe” iz Valjeva, koje  je osnivač ovog internacionalnog festivala.

Misija “Valjevskih umetničkih svečanosti” je prema rečima umetničkog direktora prvog izdanja ovog festivala Danijele Rakić, da umetnost ne poznaje granice. Kako je rekla, festival će prikazati nepresušnu sintezu najdubljih vrednosti kulturnih tradicija dva naroda sa ciljem da se podstakne kreativno razmišljanje i pozitivna umetnička snaga.

“Umetnost uvek čini čuda, oplemenjuje, povezuje, oslobađa  stvaralački duh. Dvadest prvi vek je doneo čovečanstvu velika zaduženja, ubrzanje vremena. Čoveku je doneo moć i superiornost. Pravi lek za čoveka je obraćanje muici i slikarstvu. Umetnost nema medikamente, nema hemiju, nema iglu. Spoznaja umetnosti na ličnom emotivnom doživljaju je pravi lek za čoveka”, kazala je master umetnosti Danijela Rakić i zahvalila se u ime organizatora odgovornim institucijama i pojedincima koji su prepoznali kulturni pečat festivala i doprineli da dođe do njegove afirmacije i realizacije.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu u našem gradu Dejan Bogojević istakao je na svečanom otvaranju “Valjevskih umetničkih svečanosti” da je ponosan što je grad svim svojim kapacitetima podržao jedan novi i kvalitetni umetnički festival koga pokreće mlad i izuzetno talentovani i nagrađivan umetnik Aleksa Mirković.

“Pozdravljam posebno umetnike iz Rusije koji gostuju u našem gradu i festival čine bogatijim u svakom smislu. Želim da festival dugo traje na naše veliko zadovoljstvo. Gde je umetnost, tu je i prijateljstvo. Gde je umetnost, tu je ljubav. Uveren sam da prijateljstvo i ljubav određuju najbliže karakter ovog Festivala”, naglasio je Bogojević i zahvalio se Centru za kulturu i Narodnom muzeju, kao ovdašnjim ustanovama koje su su, kao i do sada, nesebično otvorile svoja vrata i pružili neprocenjivu pomoć za održavanje VAUS-a.

Pored srpsko-ruske izložbe “Iza boja”, kojom je sinoć zvanično otvoren VAUS, a u okviru koje su u prostoru Kule Nenadovića prezentovana dela mlade ruske akademske slikarke Eline Adršine iz Sankt Peterburga i valjevskih autora Jelene Lazarević, Katarine Ostojić, Marie Bramasole i Dejana Bogojevića, večeras je u Centru za kulturu u 19.30 časova na programu srpsko-ruski koncert “Iza zvuka” fantastičnog Trija harmonika “Šarm” iz Sankt Peterburga, koji čine pobednici najvećih svetskih takmičenja u oblasti harmonike Vladimir Stupnjikov, Artur Adršin i Arkadij Škvorov i srpskih harmonikaša Mihajla Živojinovića, pobednika ovogodišnjeg festivala Emira Kusturice “Kustendorf klasik” i Alekse Mirkovića, pobednika Svetskog trofeja harmonike 2017. godine.

Nedelja, 25. avgust, rezervisana je za ovogodišnju dobitnicu nagrade Omiljeni profesor Srbije, profesorku Natašu Kristić, koja će nas svojim predavanjem Ermitaž provesti kroz istoimeni muzej, jedan od najlepših i najposećenijih u Rusiji i svetu. Predavanje počinje u 19.30 časova u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo. U ponedeljak, 26. avgusta od 17.30 sati, kroz predavanje “Harmonika za sve” dr Ljubomira Lukića, valjevska publika će imati priliku da se upozna sa istorijom razvitka harmonike, njenom zastupljenošću u raznim ţanrovima i predelima naše zemlje. Takođe, profesor Lukić će ovom prilikom predstaviti svoju knjigu “Konstrukcija i akustika savremene koncertne harmonike”, knjigu koja je ocenjena kao najpotpunije i najoriginalnije delo o harmonici u svetu. Nakon predavanja, u istom prostoru, uslediće zatvaranje festivala.

Tokom 4 festivalska dana, dva najuspešnija profesora harmonike u svetu iz Srbije, dr Zoran Rakić, kavaljer Ordena više lige akordeonista sveta i Danijela Rakić, master umetnosti, jedan od 11 najboljih edukatora Srbije u 2017. godini i jedan od 5 najuspešnijih profesora harmonike u Evropi, radiće sa mladim talentima na ovom instrumentu u okviru Internacionalnog seminara harmonike pri festivalu.

Udruženje muzičara “Muzičko sazvežđe” iz Valjeva, koje  je osnivač internacionalnog festivala “Valjevske umetničke svečanosti”, postoji 2 godine i za taj period njegovi mladi, talentovani i ambiciozni članovi uspeli su da realizuju nekoliko projekata: Muzika svih generacija. Muzikom do svetlosti, Ja sam kulturiška (2018), Internacionalni seminar harmonike (2019), ali i da učesvuju u projektu Sovico in Musica (Milano, Italija, 2019).

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.