Otvorena “Bela knjiga” o Valjevu – Prvo poglavlje posvećeno IT timovima SNS-a

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Valjevo otvorio je na konferenciji za novinare najavljenu “Belu knjigu” o Valjevu, a prvo poglavlje posvećeno je organizaciji i funkcionisanju IT timova Srpske napredne stranke. Posao tih timova je, kako je pojašnjeno, da na interentu, posebno društvenim mrežama i portalima, prate sve vesti vezane za SNS, a članovi timova treba sve te objave da komentarišu koristeći određene izraze. Predsednik GrO SSP Valjevo Branko Ivković, istakao je da šef IT tima daje smernice članovima kako treba pisati i deliti objave na internetu, koje se boduju sa određenim brojem poena. Kako je Ivković pojasnio, ti bodovi se sabiraju i na osnovu toga članovi tima kao “poslušni robovi” dobijaju radna mesta i privilegije od svog “gospodara”.

Branko Ivković, predsednik GrO SSP Valjevo / Foto: Valjevska posla

“Rad u okviru IT timova interesne grupacije zvane SNS je jedna od prečica za dobijanje posla. Prljavi posao ovih timova je stvaranje lažne slike o državi koju su nam oteli i veoma je cenjen kod njihovih gospodara”, kazao je Ivković na premijeri otvaranja “Bele knjige” u Valjevu. Iznete podatke potkrepio je dokumentacijom u vidu prepiski koje su, kako tvrdi, razmenjivali članovi SNS IT timova i njihovi šefovi. Ivković je objasnio da su te prepiske dobijene od osmoro ljudi koji su razočarani neispunjenim obećanjima i koji više ne žele da budu ponižavani.

Predsednik GrO Stranke slobodne i pravde u Valjevu Branko Ivković pojasnio je najpre princip rada SNS IT timova koji je isti za vesti na i državnom i lokalnom nivou.

“Šef tima obaveštava članove da je objavljena neka vest i daje smernice na koji način treba pisati komentare, ko se naziva izdajnikom, kome se vređa porodica i deca, ko je lopov i bitanga itd. Šef daje smernice i kako deliti objave ili tvitovati, napiše i koliko bodova se dobija za svaki od njih. Zatim kreće lavina njihovih ogavnih pisanija pod lažnim imenima i profilima, pohvalnih ili pogrdnih, zavisno na koga se vest odnosi. Nakon toga je obaveza članova IT tima da na grupi objave pod kojim su “niknejmom” objavili komentar. Tako oni skupljaju bodove i grade karijere”, objasnio je na koji način je organizovana ta SNS “mašinerija”.

Način bodovanja u IT timovima SNS-a

Što se tiče Valjeva, Ivković je rekao da je iz dobijene dokumentacije primetno da su članovi posebno aktivni na portalima Vamedia i Kolubarske, kao i na lokalnim FB grupama poput “Valjevo nekad i sad”. On je pozvao sugrađane da ne nasedaju na provokacije i ulaze u besmislene rasprave sa lažnim profilima i “niknejmovima” i najavio da će javnost uskoro saznati ko se krije iza njih.

“Svaki član i šef tima ima ime i prezime, a imaju i oni večiti samozvani politički aktivisti, koji im revnosno pružaju svoje usluge u strahu da ne izgube radna mesta u državnim firmama, koje im je dala neka od prethodnih vlasti. Kao što vidite prekrivena su imena šefova i članova tih grupa, ne zbog toga da bismo nekoga zaštitili, već imamo jasan plan kako da ih vratimo na “fabrička podešavanja” i jednom zauvek oteramo iz naših života”, poručio je Ivković.

On je još izneo da obaveze “poslušnih robova” prema “gospodarima” ne prestaju kada ih udome u neko
državno ili javno preduzeće, već nastavljaju da se bave istim prljavim poslom i na radnim mestima. A, ukoliko je neko od članova tima neaktivan, slede pretnje otkazima, snošenjem posledica oduzimanjem privilegija koje su dobili od stranke.

“Njihovi nadređeni, kao goniči robova, uredno vode evidenciju ko je i koliko ispunio zacrtani plan i program. Bodre ih da brže, jače i bolje kuckaju po tastaturama, jer i oni moraju da ispune plan i o tome izveste nadređene”, kazao je Branko Ivković uz opasku da članovi IT timova imaju i neke “specijalne zadatke”, što će biti tema sledećeg poglavlja “Bele knjige”.

 

Deo prepiske IT tima SNS-a

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.