Otvorena izložba “Diptih svetlosti i senke” Dejana Bogojevića

U galerijskom prostoru Narodnog muzeja Valjevo otvorena je likovna izložba “Diptih svetlosti i senke”, autora Dejana Bogojevića, multimedijalnog umetnika iz Valjeva. Ova Bogojevićeva 63. po redu samostalna izložba dolazi tačno 20 godina od premijernog predstavljanja njegovog likovnog izraza, koje je u novembru 1998. godine bilo upriličeno u nekadašnjoj Galeriji 34 u Tešnjaru.

Narodni muzej Valjevo

Sa otvaranja izložbe “Diptih svetlosti i senke” Dejana Bogojevića u Narodnom muzeju Valjevo (foto: Željko Bošković)

Dve decenije kasnije Dejan Bogojević valjevskoj publici nudi jedan sabir i jednu sintezu svog dosadašnjeg vizuelnog stvralaštva, ali i svedenost koju nije tako lako postići, jer se radi o  umetniku koji kontinuirano sebe predstavlja i daje na više umetničkih polja, izuzetno je posvećen tome, angažovan i uspešan, a istovremeno željno širi interesovanja na nove medije.

“Samostalnu izložbu u Valjevu nisam imao već duže vreme, pogotovu ne organizvovanu na jedan ovakav način i ovakvom prostoru, koji važi za jedan od najboljih galerijskih prostora u Valjevu. Sama reč diptih iz naziva moje izložbe govori o dva njena dela. U manjem delu galerijskog prostora izložene su slike-crteži kojima vladaju senke, dok su u većem izlagačkom delu muzejske galerije predstavljene slike koje obiluju svetlošću i jasnim bojama. U postavci, za koju je zaslužna Marija Vukosavljević, ima radova čak sa prve moje izložbe, pa do najnovijih radova. Nismo gledali samo da pravimo presek po godinama, već nam je bio bitan i koncept”, naglasio je autor izložbe “Diptih svetlosti i senke” Dejan Bogojević. On se u govoru na svečanosti otvaranja zahvalio Narodnom muzeju Valjevo koji je otvorio vrata za valjevske umetnike, Dušanu Arseniću na dizajnu kataloga, Bogoljubu Panteliću, vlasniku štamparije “Bosis” na celokupnoj realizaciji kataloga, kao i Zoranu Marinkoviću Marinku, akademskom slikaru i frontmenu grupe “Bjesovi”, na pruženoj podršci.

Narodni muzej Valjevo

Dr Vladimir B. Perić i Dejan Bogojević (foto: Željko Bošković)

Izložbu je otvorio dr Vladimir B. Perić, urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Koraci” iz Kragujevca, rekavši da izloženi darovi slikara i pisca Dejana Bogojevića proširuju dosadašnji horizont očekivanja koji smo stekli prateći njegov rad kao polimedijalnog umetnika. Prema njegovim rečima vizuelni diptih biće sagledan u optici kontrasta u kojoj će predmet i njegova senka zameniti svoja mesta.

Narodni muzej Valjevo

Sa otvaranja izložbe “Diptih svetlosti i senke” Dejana Bogojevića u Narodnom muzeju Valjevo (foto: Željko Bošković)

“Ambivalencije u odabiru tehnika, pristupa i likovnih strategija, različitog su intenziteta od slike do slike. Implicitni gledalac i vizuelni čitalac ima vrlo raznovrsne mogućnosti poimanja semantike Bogojevićevih slika. Diskurs izložbe dominantno je određen luminiscencijama malih oslikanih površina, korpuskularnih ravni, koje pulsiraju neretko na marginama likovnih zapisa. To se odnosi takođe i na siluete, negativne odraze, likovna sopstva koja su pristutna svojim predmetnim odsustvovanjem. Dualnost tame, koja u senkovnom delu svojim značenjem priziva mesečinu kao nedostajuće i svetlosni snop, koji obasjava solarni deo opusa umetnika, česta je u izloženoj zbirci dela Dejana Bogojevića. Pred nama se rasprskavaju snovi koji nisu sciofobični”, predstavio je u svom govoru dr Vladimir B. Perić, otvarajući Bogojevićevu izložbu, pozvavši publiku da se prepusti posmatračkoj igri u poljima gde je slikar na svetlosti, a pisac pesnik u senci.

Narodni muzej Valjevo

Sa otvaranja izložbe “Diptih svetlosti i senke” Dejana Bogojevića (foto: Željko Bošković)

Izložba “Diptih svetlosti i senke” Dejana Bogojevića treća je u nizu izložbi kojima Narodni muzej Valjevo otvara vrata likovnim umetnicima Valjeva. U muzičkom delu programa svečanosti otvranja ove izložbe nastupli su polaznici Škole bubnjeva Branka Popovića.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.