TV pretplata ide na 220 dinara?

Građani će verovatno od Nove godine da plaćaju skuplju taksu za javne medijske servise. Pred poslanike stigao predlog zakona koji predviđa novu naknadu za RTS i RTV, piše beogradska štampa.

Valjevo

Taksa za javne servise Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio televizija Vojvodine (RTV) od sledeće godine iznosiće najverovatnije 220 dinara, pišu Novosti a prenosi Mondo.

Povećanje naknade sa 150 na 220 dinara predviđeno je predloženim izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koje su ušle u skupštinsku proceduru.

Ukoliko novi propis bude usvojen u predloženom obliku, građani će posle 1. januara dobiti za 70 dinara uvećane račune za električnu energiju, što je prvo poskupljenje TV takse od 31. decembra 2015. godine. Izmene zakona predviđaju da se javni servisi RTS i RTV finansiraju iz takse, a delimično i iz državnog budžeta, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine.

“Pretplata za RTS mogla bi da se poveća od sledeće godine, ali će i dalje iznositi manje od dva evra. Model finansiranja pretplatom kroz račun za struju pokazao se dobrim i biće nastavljen i sledeće godine”, rekao je generalni direktor RTS Dragan Bujošević na okruglom stolu “Javni medijski servisi u Srbiji”.

Prvi čovek javnog servisa RTS podsetio je i da ista pretplata u Hrvatskoj iznosi 11, dok je u Sloveniji 12 evra.

Valjevo

Kombinovano finansiranje javnih servisa sa osloncem i na državni budžet jedno je od rešenja koja su razmatrana u vrhu države poslednjih meseci. Utvrđeno je da je ovaj model najcelishodniji, imajući u vidu stanje u budžetu, standard građana i finansijske planove Ministarstva finansija i Vlade Srbije.

“Svako od rešenja ima svoje prednosti, ali i svoje nedostatke. Iznos od pretplate svakako nije dovoljan da obezbedi stabilno finansiranje RTS i RTV. Za poslednje četiri godine sve je poskupelo, samo je TV taksa ostala ista”, kažu u Ministarstvu kulture i informisanja.

Prema računici finansista RTS, približno oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, koji uglavnom dolaze od marketinških usluga.

 

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.