Otvorena izložba radova sa likovne kolonije “Eho, rubovi VI”

Nedavno je u Art holu Centra za kulturu otvorena izložba radova nastalih u okviru likovne kolonije “Eho, rubovi VI”, koja je u našem gradu održana krajem avgusta meseca, okupivši petnaest umetnika iz četiri zemlje. Organizatori ove manifestacije su časopis za književnost, umetnost i kulturu “Akt” i Centar za kulturu Valjeva, uz podršku Grada Valjeva.

Izložba radova sa likovne kolonije “Eho, rubovi VI”

Pored domaćih autora, u koloniji su učestvovali umetnici iz Slovenije, Rusije i Severne Makedonije, koji su joj dali međunarodni karakter. Od umetnika iz Srbije, pored Valjevaca, u likovnoj koloniji učestvovali su autori iz Novog Sada, Kragujevca i Beograda. Učesnici ovogodišnje kolonije “Eho, ribovi VI” bili su: Stojan Špegel (Slovenija), Vladimir Zdraveski (Severna Makedonija), Elina Adršina (Rusija), Marija Jevtić Dajić, Jelena Lazarević, Marija Vukosavljević, Danijela Bogojević, Katarina Ostojić, Zoran Ignjatović, Dragan Barlov Fjodorov, Danijela Padejski, Milica Žujović, Ana Živković, Sara Živković, i Dejan Bogojević. Oni su krajem avgusta meseca stvarali pored reke Gradac, u dvorištu “Tadića mlina” i u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”.

Dejan Bogojević i Ana Novaković na svečanom otvaranju izložbe radova sa likovne kolonije “Eho, rubovi VI”

Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Ana Novaković, koja je govoreći o likovnim ostvarenjima sa kolonije istakla da su umetnici delovali u onim tehikama koje su zapravo pečat, simbol ili znak njihovog slikarskog prepoznavanja. Ona je kazala da je lakoća stvaranja tih umetnika evidetna i da su čudnim putevima uspeli da prenesu atmosferu sa kolonije.

“Mi smo u jednom galerijskom prostoru, večeras, uspeli da se kroz žive slikare nekako sretnemo i sa onim davno počivšim. Upravo kroz neprestano učenje i traganje, kroz umetničko stvaranje, mi smo se obreli sa umetnicima koji nisu nijednog trenutka štedeli svoje umetničko suštastvo, upravo pokalanjajući nam te delove sebe na ovaj način. Tematski su raznoliki, raznoliki naravno i po koloritu, i po pravcima u kojima su nastajali ovi radovi, a koji negde jesu njihova definicija, ili samo mali stvaralački puzzle? To ne znamo i za tim tragamo. Najlepše je kad dobijete ovakav zadatak da i posle neke izložbe ostanete povezani za umetnicima, izučavajući njihove rukopise. Večeras smo kroz živu umetnost dotakli paralelne umetničke svetove i otkrili davno počivše slikare čiji je uticaj ostavio traga. I upravo vidimo koliko je važan sam naziv ove kolonije: “eho” kao ono paralelno u slikarima i stalna konekcija sa drugima slikarima koji su ostavili ogroman trag, što u nacionalnoj, tako i u iternacionalnoj istoriji umetnosti, i “rubovi” kao upravo oni delovi saznajnog, kroz koje ponovo komuniciramo kroz te paralelne stvarnosti gde su dimenzije poput prošlosti, sadašnjosti i budućnosti samo slovo na papiru. Ovi radovi uveli su nas u jednu vanvremensku i vanprostornu dimenziju i dali nam zadatak da živimo u njoj. Na nama je da se divimo i gradimo te paralelene svetove u nama samima koje umetnici traže od nas”, kazala je Ana Novaković.

Danijela Padejski, glavni i odgovorni urednik časopisa “Akt”

U programu svečanog otvaranja izložbe radova sa ove likovne kolonije učestvovali su Dejan Bogojević, miltimedijalni umetnik i osnivač kolonije, koji je citirajući Pikasa “Slikarstvo je samo drugi način da vodite dnevnik”, istakao da su umetnici koji su boravili u našem gradu vodili svoj dnevnik – ugrađujući lični pečat i kreativnost. Danijela Padejski, glavni i odgovorni urednik časopisa “Akt”, zahvalila se učesnicima, ali i Gradu Valjevu na podršci ovog projekta.

U muzičkom delu programa nastupila je Kalina Petrović, učenica 2. razreda Srednje muzičke škole “Živorad Grbić”, odsek – flauta, u klasi profesorke Zorane Matić, koja je odsvirala “Igru koza”, kompozitora Artura Honegera.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.