Patronaža na „Danima Paunske banje“

Mesna zajednica Paune i tamošnji Crkveni odbor juče su u porti crkve Svetog Jovana Krstitelja u selu Paune prvi put organizovali „Dane Paunske banje“. Želja organizatora je da manifestacija postane tradicionalna i doprinese oživljavanju sela. Osnovano je i Udruženje domaćina “Paunska banja” sa ciljem da se nekadašnja banja obnovi i vrati u prvobitno stanje, da se u selu razviju i neki oblici seoskog i banjskog turizma, očuva zdrava prirodna sredina i proizvodi zdrava hrana. Doprinos ovim ambicioznim planovima dao je i naš Dom zdravlja.

Dani Paunske banje

Predstavnici Službe polivalentne patronaže meštanima, učesnicima programa i gostima kontrolisali su hipertenziju i glikemiju. Iako se manifestacija održava prvi put, privukla je značajnu pažnju tako da je pregledano preko 80 ljudi.

Dani Paunske banje

Grad Valjevo je podržao manifestaciju, a prisutnima se obratio gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović. Održan je šarolik program, uz nastup folklornog ansambla, srpski narodni višeboj (bacanje kamena s ramena, skok u dalj iz mesta) i nadvlačenje konopca. Turistička organizacija Valjevo pripremila je izložbu proizvoda narodne radinosti, meda i drugih domaćih proizvoda. Organizovana je i radionica za najmlađe.

Dani Paunske banje

Kao i mnoga druga mesta ispod venca valjevskih planina: Suvobora, Maljena,Povlena, Jablanika i Medvednika, selo Paune ima više prirodnih izvora termomineralnih voda. Bilo je više pokušaja da se izvori urede, stave u funkciju i postepeno komercijalizuju kao banjski kapacitet, a izgleda da je napokon pronađen dobar recept da se skrene pažnja na potencijal Pauna, lepog sela nadomak grada Valjeva.

Dani Paunske banje

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.