“Perfidna pojava sponzorisanja valjevskih sportskih klubova”

Ekološka udruženja i neformalne grupe “Marš s Kolubare”, Lokalni front Valjevo i EKOlubarska bitka, uputile su otvoreno, upozoravajuće pismo javnosti, sa namerom da skrenu pažnju svim nosiocima vlasti u gradu, javnim ustanovama, medijima, sportskim društvima i klubovima, preduzećima, školama i roditeljima, na “perfidnu pojavu”, koja, kako navode, uzima sve više maha, a to je sponzorisanje valjevskih sportskih društava od strane kompanije Euro Lithium. U zajednički potpisanom pismu, ova valjevska ekološka udruženja i neformalne grupe pozivaju sve sportske kolektive, roditelje, sportiste i sve institucije, da ni u jednom slučaju na sklapaju dogovore, niti ugovore sa Euro Lithium-om, a onima koji su to učinili savetuju da raskinu saradnju sa tom kompanijom.

Euro-Lithium-VK-Valis-FK-Radnicki-1

Foto: Marš s Kolubare, Lokalni front i EKOlubarska bitka

“Poštovani građani Valjeva, zatečeni smo, kao i većina vas, informacijom da je kroz delovanje sportskih klubova u Valjevu uključena kanadska kompanija Euro Lithium. Iz tog razloga se obraćamo javnosti ovim otvorenim, upozoravajućim pismom. Prema informacijama dostupnim javnosti, sportski kolektivi VK Valis i FK Radnički prihvatili su sponzorstvo kompanije Euro Lithium i logo kompanije istakli na svojim dresovima i sportskoj opremi. Mi ne znamo da li rukovodstvo pomenutih sportskih kolektiva ima dovoljno saznanja o radu pomenute kompanije i da li je ovakva nesmotrena odluka produkt slabe informisanosti i namere da se poboljša status i uslovi rada kluba”, navodi se u otvorenom pismu javnosti.

Euro-Lithium-VK-Valis-FK-Radnicki-2

Foto: Marš s Kolubare, Lokalni front i EKOlubarska bitka

U pismu se dalje podseća da je Euro Lithium kanadska kompanija, koja je pod tim imenom i kroz svoje istražne radnje na teritoriji grada Valjeva prisutna od 2015. godine. Zatim, da je primenjena geološka istraživanja vršila na  dva istražna polja: u Valjevsko-Mioničkom basenu i basenu Valjevo-Sever, na ukupnoj površini od 200 km2, te da je toj istoj kompaniji krajem 2021. godine potvrđena privremena mera zabrane geoloških istraživanja bora i litijuma u Valjevsko-Mioničkom basenu. Laboratorijski je, kako se ističe u otvorenom pismu, potvrđeno da je geološkim istraživanjima zagađena voda u bunarima nekoliko domaćinstava u selima Lukovac i Šušeoka, kao i da su bušenja do sada vršena na oko 50-tak lokacija u selima Popučke, Lukavac, Divci i Šušeoka. Takođe se naglašava da je kompanija Euro Lithium u svojoj studiji, objavljenoj 2020. godine, iznela planove o izgradnji Rudarsko-topioničarskog kompleksa “PROJEKAT VALJEVO”, te da bi površina planiranog površinskog kopa iznosila 16 km2. Iz “Marša s Kolubare”, Lokalnog fronta i EKOlubarske bitke, upozoravaju da bi realizacija tog projekta bespovratno uništila i ugrozila životnu sredinu našeg kraja, a samim tim zdravlje i opstanak lokalnog stanovništva.

“Krajem aprila ove godine, Euro Lithium nastavio je svoje radove u selu Lukavac i to vršeći pripremu istovremeno za dve nove bušotine, na 50-tak metara od starih, i sve to na poljoprivrednom zemljištu. Blagovremenim protestom meštana, kompanija je obustavila bespravne radove i zatražila od Ministarstva produžetak prava za Valjevo-Sever, čije se istražno područje postire od naselja Peti Puk i zahvata površinu od 100 km2. Znajući koliku štetu proizvode životnoj sredini svojim aktivnostima, od istraživanja do ekploatacije ruda, strane korporacije vrlo često pribegavaju kršenju zakona, podmićivanju službenika, sponzorisanju sportskih kolektiva, kao i brojnim drugim mehanizmima prevare i pokušajima lažnog “društveno odgovornog” poslovanja, koje nedovoljno informisani građani ne prepoznaju na prvi pogled. Jer, ko bi prihvatio da istakne simbol onog ko ugrožava i ubija život na zemlji na kojoj živi? Istovremeno, pojedinci svesno pristaju na takve dogovore i poslovne saradnje radi kratkoročne dobiti, čineći grešku koja bi se mogla pokazati i kao poslednja slamka na teretu već zagađene i devastirane životne sredine”, navodi se u otvorenom pismu.

Euro-Lithium-VK-Valis-FK-Radnicki-4

Foto: Marš s Kolubare, Lokalni front i EKOlubarska bitka

Aktivisti pokreta “Marš s Kolubare”, Lokalnog fronta i EKOlubarske bitke pozivaju sve sportske kolektive, sve roditelje, sve sportiste i sve institucije, da ni u jednom slučaju na sklapaju dogovore, niti ugovore sa Euro Lithium-om, a onima koji su to učinili savetuju da raskinu saradnju sa tom kompanijom!

“Zašto da nam se deca bave sportom reklamirajući nekoga ko im zagađuje životnu sredinu i ugrožava njihovo zdravlje? Kakav im primer dajemo kao društvo? Ne može jedna majica, dres, niti jedan kanadski dolar, niti strunjača, dobijena na poklon od pomenute kompanije, biti vrednija od osnovnog ljudskog prava, prava na život u zdravoj životnoj sredini. I sve to u interesu strane kompanije! Savetujemo roditeljima da ne sarađuju sa klubovima koje sponzoriše pomenuta kompanija”, ističe se u otvorenom pismu.

Loklanim vlastima je poručeno da se urazume i da ne dozvole da interesi strane kompanije nadvladaju razum onih koji donose odluke.

“Briga o životnoj sredini i zdravlju svojih građana mora biti imperativ! Sa svojim narodom treba uvek biti na istoj strani!!! Mi ćemo se i dalje boriti za svoja ognjišta, za svoju očevinu, za svoje potomke i njihov život u zdravoj životnoj sredini. A, volja naroda će odlučivati”, zajednički su poručili pokret “Marš s Kolubare”, Lokalni front Valjevo i EKOlubarska bitka.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.